Megúszhatta volna a büntetést egy kábítószeres férfi

Vágólapra másolva!
Fellebbezett az Debreceni Fellebbviteli Főügyészség annak a férfinak az ügyében, akit csekély mennyiségű kábítószer birtoklásával vádoltak meg. 
Vágólapra másolva!

Ilyen esetekben, ha a delikvens vállalja, hogy kábítószer-használatot megelőző-felvilágosító szolgáltatáson, más néven elterelésen vesz részt, az eljárást felfüggesztik és, ha okirattal igazolja, hogy legalább fél évig rendszeresen járt, akkor nem büntethető.

A férfi ugyan részt vett az elterelésen, de az egész programot nem fejezte be.

A szakkórház elégtelennek tartotta a részvételének gyakoriságát, ezért nem állították ki a férfinek az igazolást

és értesítették a járásbíróságot. Az elsőfokú bíróság elítélte a férfit, de a törvényszék megszűntette az eljárást és hatályon kívül helyezte a pénzbírságot. Szerintük igazolt volt, hogy a férfi 6 hónapon keresztül részt vett az elterelésen.

Az ügyészség szerint viszont a törvényszék tévesen értelmezte a rendelkezést és határozta el az eljárás megszűnését.

Szerintük szükséges a részvételről kiállított igazolás, melyet a szolgáltató intézmény állít ki, e nélkül a döntés olyan méltányos elbíráláshoz vezetne, ami alapján elég lenne a puszta megjelenés az elterelésen.

Az ügyészség indítványozta, hogy a Debreceni Ítélőtábla helyezze hatályon kívül a törvényszék végzését és a büntetőeljárás folytatásáról határozott.