Továbbra is az illegális migráció megállítása a legnagyobb kihívás

MAGYAR Levente
Budapest, 2019. június 7. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart az úzvölgyi katonatemetőben történt incidensről a minisztériumban 2019. június 7-én. Román megemlékezők június 6-án erőszakkal benyomultak a temetőbe, és ott ortodox szertartás keretében felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. Az eset miatt tiltakozó jegyzéket küldtek és bekérették a minisztériumba a román nagykövetet, aki központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Továbbra is az illegális migráció megállítása a legnagyobb kihívás Magyarország és Európa számára - mondta Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az MTI tudósítása szerint Magyar Levente kifejtette a sajtótájékoztatón, hogy egyre több irányból, egyre nagyobb számban érkeznek migránsok Magyarország felé. Továbbá karácsony óta több mint kétezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, így a katonák, rendőrök számára nagy munkát jelentett a határ megvédése, valamint az ünnepi időszak békéjének biztosítása.

Az államtitkár szerint nincs változás abban, hogy

Európában Magyarország az egyetlen ország, amely képes és hajlandó megvédeni magát és a teljes kontinenst az illegális migrációtól, miközben más országok vagy átengedik a migránsokat,

vagy képtelenek megbirkózni ezzel a kihívással. Ezenfelül hangsúlyozta, hogy Európának meg kell tanulnia, hogy a békét és a nyugalmat nem adják ingyen, hanem komoly áldozatokat kell hozni érte.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart. Forrás: MTI/Mónus Márton

Magyar Levente arra is kitért, hogy mindemellett

Magyarország nem érzéketlen mások szenvedései iránt, ezért indította el a Hungary Helps programot,

amely már több tízezer ember helyben maradását támogatta, valamint segített emberhez méltó feltételeket teremteni az illegális migráció kiinduló országaiban. Ehhez hozzátette, hogy Magyarország egy kiterjedt ösztöndíjprogrammal is segít.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határon. Forrás: Origo

A KKM államtitkára megjegyezte, hogy 2019 nehéz év volt, sok csatát kellett megvívni, mert Magyarország folyamatos támadások alatt állt az illegális migrációt ellenző álláspontja miatt. Továbbá úgy véli, ez várhatóan így lesz az idén is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Határrendészeti Főosztályának vezetője arról tájékoztatott hétfőn, hogy 2019-ben 2,6-szor több illegális migráns próbált bejutni Magyarország területére. A magyar déli határra érkező migránsok száma pedig meredeken emelkedik.

Az Origo stábja videót készített arról, hogy egyre tarthatatlanabb a délvidéki migránshelyzet. Stábunk a Bánátban, Magyarkanizsától keletre, a román határnál forgatott, ahol november óta egyre nagyobb számban érkeznek a migránsok.

A sajtó kérdéseire az államtitkár elmondta, hogy

egyértelmű összefüggés van az illegális migráció, az iszlám szélsőségesség európai terjedése és az ezen eszmékhez köthető támadások között.

Végül hozzáfűzte, hogy mára megszokottá vált Európában, hogy ilyen bűncselekményeket követnek el azok, akik éppen azon az illegális úton jutottak el Európába, amelynek használatát Magyarország szeretné meggátolni.