Magyarországon nincs koronavírusos beteg

Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi metrón 2020. január 23-án. Ötszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma 17-re emelkedett. A tüdőgyulladást okozó járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát lezárták, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent.
Vágólapra másolva!
Magyarországon nincs koronavírusos beteg, és kevés az esélye a járványnak – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleménye szerint

fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. Kiemelték azt is, hogy három EU-tagállam repülőteréről (London, Párizs, Róma) indulnak közvetlen járatok a kínai Wuhanba, más EU-országok nagy forgalmú légi csomópontjairól pedig átszállással lehet eljutni oda. A kínai hatóságok a Wuhani nemzetközi repülőtéren január 15-től bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését (lázmérés). A lázas utazóknál további vizsgálatot végeznek.

Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi metrón 2020. január 23-án Forrás: MTI/AP/Kin Cseung

A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, egyebek között annak alacsony hatékonysága miatt.

Az NNK az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott, ellenőrzött szakmai információkat fogadja el hitelesnek.