Karácsony Gergely szerint tőle kell engedélyt kérni, ha használni akarja valaki a Budapest nevet

Fővárosi Közgyűlés, Városháza, Karácsony Gergely 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Önkritika, a kormány zsarolása és megszorítások kilátásba helyezése - így néz ki Karácsony Gergely csütörtöki nagyinterjúja az egyik ellenzéki propagandaújságban. A főpolgármester többek között arról beszélt, hogy szokott hülyeségeket mondani, kétszer annyi büdzsé kell a fővárosnak, mint Tarlós István ideje alatt, és előbb-utóbb be kell vezetni a dugódíjat. A Facebookon pedig meglehetősen nevetséges dolgokról írt: mivel Tarlós István szokásával ellentétben nem tart majd Budapestinfót, ezért a kormány fogja tájékoztatni a médiumokat a fővárosról. Karácsony szerint a Budapest név használatáról tőle kell engedélyt kérnie a kormánynak. És ő majd dönt, ő, Karácsony Gergely.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely, magát önkritikusnak mutatva, ezt mondta a 24-nek: "Én is mondok néha hülyeségeket" - szögezte le Gyurcsányék embere, aki a kampányban északra helyezte Csepelt, összekeverte a Nemzeti Múzeumot a Szépművészeti Múzeummal, és Isztambult megtette Törökország fővárosának, bár ebbe a törökök nem igazán egyeztek bele.

Betartatlan ígéretek

A baráti hangvétel ellenére a politikus többször is kellemetlen helyzetbe hozta magát, mivel a beszélgetés során érintőlegesen szóba kerültek betartatlan kampányígéretei. Így magyarázkodott:

  • Stadionstop: "Azt mondtam, hogy amíg nem lesz minden kerületben új CT, addig nem lesz új stadion. Erre szereztünk forrást, és a működtetésükre is."
  • A Soroksári-Duna két partjára tervezett erdő: "örülnék, ha ott is park lenne, de az négy hektár a százból. Egy városligetnyi zöldterület lesz, ez szerintem nagy dolog."
  • Atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos népszavazás: "Volt ilyen népszavazási kezdeményezés, de közben sikerült politikai konszenzust kialakítani."
  • Liget-projekt: "Minden, a Városligetbe tervezett épületnek van hatályos építési engedélye."
  • Főpolgármester-helyettesek száma: (korábban azt mondta, három-négy helyettese lesz, öt biztosan nem lesz - szerk.) "Ezt mondtam volna? Ezek szerint akkor elmértem. Nagyon jó döntés volt az öt helyettes, nagyon jól működik a rendszer."
Karácsony Gergely főpolgármester magyarázza a bizonyítványát Fotó: Hirling Bálint - Origo

Alkudozás, kéregetés és zsarolás

Nemcsak az ígéretszegő, hanem a csencselő főpolgármester képe is kirajzolódott az interjúból. Példának okáért Karácsony Gergely a következő egyenlettel válaszolt arra a kérdésre, hogy normális dolog-e, hogy az alkudozások így elfajultak.

"A stadionstopot azért találtuk ki, mert tudtam, hogy ha megnyerjük a választást, akkor ez lesz az első, ami szembejön. És így gyorsan meg tudtuk szerezni a CT-kre a pénzt. Olyat nem mondtam, hogy akkor megépülhet a galéria, ha mindenhol lesz CT."

De nemcsak a seftelésé volt a terep, hanem a kéregetésé és a kormány zsarolásáé is. Az alaphangot így adta meg Karácsony:

"Ilyen költségvetési keretek között a főváros nem tudja ellátni a feladatát. Ez politikailag a kormánynak egy kellemes helyzet, de ebből csattanás lesz. A főváros és a kormány fog összecsattanni."

Ebből pedig egyenesen következett, hogy számításai szerint Budapest korábbi költségvetésének a duplájára van szüksége a város működtetéséhez, aminek a biztosítását természetesen a kormányzattól várja el. Karácsony kilátásba helyezte: ha nem érkezik pénz a kormánytól, akkor nem lesz felújítva a Lánchíd, és a Biodóm építése nem fejeződik be. Továbbá arra is utalt, hogy a már megkötött kormány és főváros közötti megállapodásokat akkor tartja majd be, ha a kukaholdingtól a budapesti városvezetés által most kért pénzt megkapja a főváros.

Előkerült megint a dugódíj

Nemcsak amiatt volt érdekes a beszélgetés, mert minden eddiginél több pénzt kért a kormánytól, és új feltételekhez köti a kabinettel való együttműködését, hanem azért is, mert két jelentős megszorítást is felvetett. Ismét előkerült a kalapból a dugódíj (hivatalos nevén: behajtási díj), amivel kapcsolatban azt mondta,

ez egy legitim dolog, sőt elkerülhetetlen.

Mint ismert, ez meglehetősen érintőlegesen szerepelt Karácsony főpolgármester-jelölti programjában, de most úgy néz ki, előbb-utóbb be akarja vezetni. "Nem magától értetődő, hogy egy ilyen rossz levegőjű városban ingyenes közszolgáltatás a belvárosba behajtás" - érvelt a politikus, aki szerint nem magától értetődő a belvárosba való behajtás.

Kérdésre válaszolva Karácsony leszögezte, sor kerülhet továbbá a lakóhely környékén az ingyenes parkolás megszüntetésére. Ami újabb, komoly balliberális megszorítás.

Budapest neve: nevetséges Karácsony-írás a Facebookon

Mint ismert, Karácsony megszüntette az elődje, Tarlós István által bevezetett Budapestinfót. Sajtóértesülések szerint a kormány vállalja magára a "terhet". A balliberális főpolgármester ezzel kapcsolatban azt írta a Facebookon, hogy a kormánynak külön engedélyt kell kérnie tőle a Budapest elnevezés használatához. "A Budapest név használatához persze engedélyt kell kérniük tőlem a hatályos szabályok szerint" - írta a politikus, kissé megmosolyogtató módon. "Tőlem", így egyes szám egyes személyben...