Listázni akarja a Fidesz szimpatizánsait egy ellenzéki képviselő

Vágólapra másolva!
A kormánypárt támogatóinak "számon tartására" buzdított Vajda Zoltán, cinkotai önkormányzati képviselő, a megszűnt Együtt politikusa paranoid hangvételű posztjában. A helyi Fidesz lemondatná az ellenzéki politikust a Rákosi Mátyást idéző sorok miatt.
Vágólapra másolva!

Megint listázna az ellenzék

"Szeretett kertvárosunkban, itt a XVI. kerületben is számos olyan személyt ismerünk, akik az embertelen Orbán-rezsimet szolgálják gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással."

Ezzel a felütéssel indított vasárnap közzétett posztjában Vajda, aki egy mondattal később azt is meghatározta, hol bújhatnak meg az ellenségek. Szavaiból kiderült: bárhol, akár még a kerületi iskolákban is.

"Az önkormányzatban, a helyi propagandamédiában, az iskolákban és a föléjük ültetett vízfejekben, a kerületi kormányhivatalnál és egyéb kerületi intézményekben egyaránt találkozhatunk velük."

Vajda nem állt meg itt, az ellenséges elemekhez sorolta azokat az értelmiségieket és vállalkozókat, akik nem állnak ki karakánul a demokraták mellett.

"Szerintem rezsimszolgák azok az értelmiségiek és vállalkozók is, akik csendben maradnak akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne bátor kiállásukra."

Miután odaszúrt a nem politizáló polgároknak is, rávilágított a következőkre: ugyan Budapesten egyre jobb a "demokraták" helyzete, de még sok a tennivaló a XVI. kerület "felszabadításáért". A lényeg azonban csak ezután következett:

Vajda arra buzdította támogatóit: listázzák azokat, akik a jobboldali kormány mellett vannak.

Ez a következőképpen nézett ki a tollából: "Addig is tartsuk azonban számon, hogy kik azok, akik pillanatnyi előnyökért, anyagi javakért, a számukra drogként ható hatalomért kiszolgálják ezt a rendszert, és semmilyen szinten ne vállaljunk velük közösséget a későbbiekben, amikor a rezsim bukása után "megtérnek" és bizonygatják, hogy ők mindig is ellenállók voltak."

Finomítva az eddigieken hozzátette: "tartsuk számon azt a kevés számú tisztességes kivételt is, akinek tényleg nem volt más választása."

Arra nézve nincs információ, hogy Vajdát mi vitte rá a Rákosi Mátyást megszégyenítő gondolatokra, az azonban biztos, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség magabiztosan nyert a tavaly októberi önkormányzati választáson a kerületben.

Fidesz: nincs helye Vajdának a közéletben!

A XVI. kerületi Fidesz Origónak eljuttatott reakciójában azt írja: "Vajda listázná a hivatali dolgozókat, a tanárokat, a tanítókat, az óvodapedagógusokat, a bölcsődei dolgozókat, a rendőröket, a tűzoltókat, az orvosokat, az ápolókat, a védőnőket, és úgy általánosságban mindenkit, akit ő a jelenlegi kormányzat kiszolgálójának minősít." A nagyobbik kormánypárt úgy látja, hogy sorait azért írta, hogy "az általa remegve várt gyurcsányista hatalomátvétel után tudni lehessen, kitől kell majd elvenni a munkáját, a vagyonát, a lehetőségeit". Kiemelték, hogy sosem fogják támogatni, hogy visszajöjjenek azok az idők, amikor a nácik listázták zsidó honfitársainkat, vagy amikor Rákosiék listázták a kulákokat, az antikommunistákat és a klerikális „reakciósokat".

- szögezte le a Fidesz helyi szervezete. Meglátásuk szerint Vajda sorai nem maradhatnak következmények nélkül, ezért

lemondásra szólították fel Vajda Zoltánt.

Konkrétan azt követelték Vajdától, hogy

  • azonnali hatállyal adja vissza önkormányzati képviselői mandátumát, és
  • távozzon a közéletből!

A cinkotai Fidesz egyúttal felszólította az összes, a szabad gondolatban és véleménynyilvánításban hívő, a demokráciát alapértéknek tekintő párt XVI. kerületi szervezetét, hogy csatlakozzon a nyilatkozatukhoz. "Tegyünk közösen a gyűlölet ellen, mert nekünk ez a minimum!" - zárták közleményüket.

Vajda később zavaros posztban próbált magyarázkodni, szerinte a listázás nem is listázás.

Mint ismert, az ellenzék mostanában előszeretettel kategorizálja a kormánypártok támogatóit: ennek egyik legismertebb esete az volt, amikor Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-s parlamenti képviselő lepatkányozta a Fidesz támogatóit.