EMMI: 2020-ban még több pénz jut kultúrára

Csiky Gergely Színház
Kaposvár, 2019. november 11. A felújított Csiky Gergely Színház Kaposváron 2019. november 11-én. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, melyben közlik, hogy 2020-ban még több pénz jut kultúrára. 2010-hez képest két és félszer többet fordít a kormány kultúrára, a tavalyi 453 milliárd forintos forrás után pedig idén a támogatás összege elérheti az 578 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat adatai szerint

GDP-arányosan Magyarország költi a legtöbbet kulturális beruházásokra,

így az Európai Unió éllovasának számít.

Az előző évekhez képest idén 500 millióval több támogatást kapnak a budapesti színházak, 30 százalékkal több támogatást a vidéki színházak és a kormány szeretné folytatni a fővárosban a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházását, a Liget-projektet.

A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millennium Háza Forrás: MTI/Máthé Zoltán

2019-ben hazai forrásból megújult a kaposvári Csiky Gergely Színház, 2020-ban pedig több, az ágazathoz tarozó kulturális beruházás fejeződhet be: a többi között megújul a Kertész Imre Intézet, a nyíregyházi Kállay-kúria, a veszprémi Állatkert, és elkészül a Szolnoki Szigligeti Színház és a szolnoki Művésztelep felújítása, átadásra kerül a Lakitelek Népfőiskola beruházásában a Nemzeti Művelődési Intézet új székháza és a komáromi Csillag Erőd is.

Lezárul a Schrammel Imre életművét befogadó kiállítóhely létrehozása Szombathelyen, és a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár megújítására irányuló beruházás. Folytatódnak a Makovecz Imre-program keretében támogatott felújítások.

A felújított Csiky Gergely Színház Kaposváron Forrás: MTI/Varga György

2020-ban az EMMI felelősségébe tartozó kulturális beruházásokra összesen közel 7 Mrd Ft jut tervezetten. Ezt az összeget tovább növelik a Liget Budapest projekt és a Magyar Állami Operaház, valamint a Modern Városok program kulturális beruházásaira megítélt források.

Az EMMI kulturális államtitkársága 2020-ban is támogatja a keresztény könnyűzenét játszó fiatalok zenei képzését és hangszervásárlását és

folytatódik a Lázár Ervin Program is, amely gazdag kulturális lehetőséget kínál az általános iskolába járó diákoknak.

A kulturális tao-támogatást felváltó előadó-művészeti többlettámogatási rendszernek köszönhetően 500 millió forinttal több jutott a budapesti színházaknak, mint a korábbi években. A kormány a vidéki színházaknak mintegy 30%-kal, a független alternatív színházaknak mintegy 20%-kal nyújtott több forrást.

A táncművészeti szervezetek kétszer, a zeneművészeti szervezetek pedig háromszor több támogatást kaptak, mint az előző évben.