A kormány sem az illegális beáramlást, sem a betelepítéseket nem támogatja

BAKONDI György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
Magyarország migrációs politikája nem változott, a kormány sem az illegális beáramlást, sem a betelepítéseket nem támogatja - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Bakondi György hangsúlyozta, hogy

a kabinet biztosítja a magyar határok megvédésének feltételeit, és nem enged semmiféle politikai nyomásnak.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- tette hozzá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki arról is beszélt, hogy

idén január és szeptember vége között az Európai Unióban (EU) 473 215 menedékkérelmet nyújtottak be, ami 8,6 százalékos növekedést mutat 2018-hoz képest.

Az EU határőrizeti szerve, a Frontex jelentése szerint 2019 januárjától október végéig 120 ezer illegális határátlépés történt.

- hívta fel a figyelmet Bakondi György, aki szerint szerint jelentősen nőtt a migrációs nyomás a balkáni útvonalon. A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója arról is beszélt, hogy az EU-ba érkezők lehetőség szerint elkerülik a belépéskori regisztrációt és jogellenes módon több országban is menedékkérelmet nyújtanak be.

Bakondi az európai migrációs helyzet négy fontos jellemzője között említette a Frontex megerősítéséről szóló, a névtelen bankkártyákkal, a humanitárius vízummal kapcsolatos uniós döntéseket és a máltai megállapodást. A részletekre kitérve elmondta, hogy

idén Spanyolországban több mint 31 ezer belépőt regisztráltak, közülük több mint 25 ezren tengeren érkeztek.

Migránsok érkeznek a spanyol tengeri mentőszolgálat hajóján a dél-spanyolországi Algeciras kikötőjébe 2019. január 2-án. A hatóságok 49, a spanyol partok felé igyekvő illegális bevándorlót vettek fedélzetre a Gibraltári-szorosban. Forrás: MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel

A szeptemberi kormányváltásig csökkenés volt tapasztalható Olaszországban, ahol több mint 11 ezer migránst regisztráltak.

- sorolta a főtanácsadó, aki arra is kitért, hogy Franciaországban 18 százalékkal emelkedett a menedékkérelmek száma.

Bakondi György közölte azt is, hogy a balkáni útvonalon az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adatai szerint csaknem 112 ezer migráns tartózkodik, számuk tavalyhoz képest 40 százalékkal nőtt.

Férfiak állnak az északnyugat-boszniai Bihachoz közeli vucjaki migránstáborban sátorozó migránsokat elszállító egyik busz mellett 2019. december 10-én. Ezen a napon a boszniai hatóságok megkezdték a horvát határhoz közeli táborban sátorozó migránsok elszállítását, a tábort felszámolják. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bakondi György beszámolója szerint Törökországban csaknem 3,7 millió regisztrált menekült tartózkodik, a török határőrizeti szervek 414 ezer migránst fogtak el, 370 ezer szír tért vissza önként a hazájába, 110 ezren kaptak török állampolgárságot.

Törökország továbbá egymillió szír visszatelepítését tervezi, ugyanakkor az ENSZ az Ildibben folyó hadműveletek miatt 350 ezer új menekült törökországi megjelenésére számít

Bakondi György úgy vélte, hogy tavalyhoz képest 2019-ben változás történ a migráció nagyságrendjében, annak főbb irányaiban, az érkezők állampolgárságában, illetve az európai lakosság hozzáállásában és véleménynyilvánításában.

Európa-szerte javult a külső határőrizet, részben az Iszlám Állam megsemmisítésének köszönhetően szintén javult a terrormegelőzés, a nagy robbantásos merényletek helyett inkább késes támadások történtek, ugyanakkor egyre több köztörvényes bűncselekményt követnek el migránsok.

Nem változott ugyanakkor az illegális migráció tömegessége, finanszírozása, a civil szervezetek aktivitása és a Soros-szervezetek finanszírozó és szervező szerepe, továbbá az érkezők anonimitása, a migráció szervezett bűnözéshez való kapcsolódása, az elosztási kvótával kapcsolatos elképzelések, a kitoloncolások sikertelensége sem. Bakondi ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy továbbra is fennáll a migrációt el nem fogadó országokkal szembeni nyomásgyakorlás.
A belbiztonsági főtanácsadó 2020-ra vonatkozó prognózisa szerint napirenden van az EU-török megállapodás újjáélesztése, továbbá jelezte: bizakodó az Európai Bizottság leendő migrációs politikájával kapcsolatban. Ezen a ponton azt is megjegyezte, hogy az illegális migrációnak Afrikában és Ázsiában óriási létszámtartalékai vannak.