Novák Katalin: Óriási lehetőség rejlik a magyar családpolitikában

NOVÁK Katalin
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
Óriási lehetőség rejlik a magyar családpolitikában - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak adott, szombaton megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin azt mondta, 150 ezer olyan pár él Magyarországon, amely szeretne gyereket, de egészségi okok miatt akadályokba ütközik a családalapítás során.

- nyilatkozta az államtitkár. Emelték a meddőségi kezelésekhez kapcsolódó gyógyszerek dotációját, bővíteni fogják a támogatott vizsgálatok és orvosságok körét is. Novák Katalin hozzátette, hogy egységes protokollt vezetnek be, továbbá létrejön egy olyan központ, amely összefogja az információkat és tájékoztatást ad.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Novák beszélt arról is, hogy az állam korábban öt beültetést finanszírozott.

Ez úgy módosult, hogy további gyermekek esetében gyermekenként újabb négy beavatkozást biztosít.

Az államtitkár nemzetközileg egyedülállónak nevezte az intézkedést. A kormány célja, hogy lehetőleg megelőzze a meddőségi problémákat, ha viszont erre nincsen mód, akkor legalább idejében felismerje azokat.

Arra a kérdésre felelve, hogy miért a 22 éves Rácz Zsófiát kérte fel új helyettesének, az államtitkár azt mondta: ő alkalmas a pozícióra. A feladat, hogy valaki képviselje az ifjúságot, legyen a hangja, és erre egy valódi fiatal képes a leghitelesebben.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy a négygyermekes anyáknak januártól nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük.

- közölte az államtitkár.

Novák Katalin a Magyar Hírlapnak elmondta: gyermekvédelmi akcióterv készül 2020-ban.