Lajos Tamás: Soha nem látott támogatás a filmgyártásnak

Lajos Tamás
Lajos Tamás, nemzetközi hírű operatőr
Vágólapra másolva!
Soha nem kapott még a magyar filmgyártás, a magyar mozgóképkultúra akkora támogatást, mint amennyit 2010 óta befolyt – hangzott el Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában, amelynek tartalmát a Magyar Nemzet szemlézte.
Vágólapra másolva!

A filmszakma jelentős átalakítás előtt is áll, amelyet követően

jövőre az eddig rendelkezésre állt összeg újabb 30 százalékkal megemelkedik.

A magyar mozgóképkultúrára így is 12-13 milliárd forint direkt támogatás ment, és a költségvetésük 30 százalékát megkapták tao-támogatásként.

Mindez azt jelenti, hogy

a rendszerváltás óta nem látott összegek áramlottak a magyar filmgyártásba.

A műsorban elhangzott az is, hogy a kultúrpolitikának igenis meg kell fogalmaznia a maga elvárásait, célkitűzéseit a támogatásokért cserébe a kultúra minden területén.

Egy konzervatív kormányzatnak meg kell tudni fogalmaznia a saját narratíváját, és

ezt a narratívát vissza kell tudni juttatnia a különböző művészeti ágakon keresztül a finanszírozóhoz: a magyar adófizető polgárhoz.

Nagyon fontos az, hogy az állami támogatásért cserébe létrehozott kulturális tartalom visszajusson minél nagyobb számban, minél hatékonyabban az adófizetőkhöz.

A legutóbbi adás közreműködői voltak: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Lajos Tamás producer és a szerkesztő-műsorvezető: Czirják Imre.

Az igazság órájának legutóbbi része itt érhető el.

Az igazság órája minden héten kedden délután három és négy között üt a Karc FM-en. Ismétlés szerdánként hajnalban három és négy között.