A Jobbik és az MSZP gyakorlatilag felszámolta önmagát

SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; GYURCSÁNY Ferenc; GURMAI Zita; KUNHALMI Ágnes; KERESZTES László Lóránt; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; HADHÁZY Ákos
Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Az első sorban balról jobbra: Gurmai Zita és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető. Előzőleg a képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A legnagyobb bajban a Jobbik van, amely a szocialisták lassú eljelentéktelenedésével ellentétben hirtelen omlott össze, hiszen míg 2018-ban 20 százalék környékén volt a párt támogatottsága, mára a parlamenti bejutási küszöb is gondot okozna egy országos választáson a Jobbiknak – minderről Deák Dániel nyilatkozott az Origónak. A XXI. Század Intézet elemzője szerint ugyanakkor mindkét párt esetében igaz, hogy a gyengülés és a sorozatos kudarcok mögött Gyurcsány Ferenc „halálos ölelése" áll – tette hozzá.
Vágólapra másolva!

2019-ben teljes mértékben átalakultak az ellenzéki erőviszonyok, a májusi EP-választás után világossá vált, hogy az egykor az ellenzék vezető pártjainak számító MSZP és Jobbik helyét átvette a DK és a Momentum- mondta Deák Dániel az Origónak. A XXI. Század Intézet elemzője szerint

Az ugyanakkor mindkét párt esetében igaz, hogy a gyengülés és a sorozatos kudarcok mögött Gyurcsány Ferenc „halálos ölelése" áll – tette hozzá.

Mára képtelen ellenállni az MSZP

Deák szerint az MSZP esetében az eljelentéktelenedés az őszödi beszéd 2006-os kiszivárgását követően indult meg, amelyet az a Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal fémjelzett négy éves kormányzati ciklus követett, aminek eredményeként az MSZP teljesen elvesztette nagypárti jellegét, az SZDSZ pedig kiesett az Országgyűlésből.

Az MSZP sokáig megpróbált ellenállni az újabb pártok nyomásának, azonban mára elvesztette ezt a képességét. Sem Mesterházy Attila, sem Botka László nem tudta megállítani Gyurcsány Ferencék közeledését, hiába igyekeztek egy önálló identitást adni az MSZP-nek, az kudarcba fulladt – vélekedett az elemző.

Az MSZP mára nem képes ellenállni a többi ellenzéki párt nyomásának Fotó: Szabó Gábor - Origo

Botka László csupán pár hónapig bírta ki miniszterelnök-jelöltként, az ő bukásával minden akadály elhárult Gyurcsány Ferenc előtt, az MSZP-t könnyedén bedarálta a többi balliberális párt, különösképpen a Demokratikus Koalíció, amely nyíltan azon dolgozott a kampányok során, hogy elcsábítsa a szocialista szavazókat. Erre rá is jöttek az MSZP vezetői, egy tavaly áprilisban kiszivárgó hangfelvételen Tóth Bertalan arról beszélt, hogy „megint az a belső indíttatása Gyurcsány Ferencnek, hogy az MSZP-t kell legyőzni". A szocialista pártelnök úgy fogalmazott, hogy szerinte Gyurcsány „nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást".

Deák szerint ez a felismerés azonban már túl későn jött, az ellenzéki együttműködés és Gyurcsány Ferenc „halálos ölelésének" következtében az MSZP a májusi EP-választáson csupán 6 százalékot ért el. Az önkormányzati választásra valamelyest összeszedték magukat, és Karácsony Gergely mögé beállva sikereket értek el, de ezzel csak egy ideig maradtak fenn a víz felett,

Az eddigi legnagyobb összeomlás

A XXI. Század Intézet elemzője szerint a Jobbik vesztét is az eredményezte, hogy feladták önállóságukat, és mára nyíltan együttműködnek a balliberális pártokkal és Gyurcsány Ferenccel. Ez vezetett a 2018-as pártszakadáshoz és ahhoz, hogy lényegében minden karizmatikus és országosan is ismert politikus elhagyta a pártot. A Mi Hazánk megalakulása újabb pofont jelentett a Jobbik számára, és mindenki számára egyértelművé tette, hogy az egykori nemzeti párt mára egy bevándorláspárti balliberális formációvá vált, a Jobbik által egykor képviselt értékeket pedig már máshol kell keresni.

A Jobbik mutatta be 2019-ben a rendszerváltás óta látható legnagyobb bukást Forrás: MTI/Kovács Tamás

Deák Dániel úgy látja,

Miután minden karakteres politikus otthagyta a Jobbikot, olyan botránypolitikusok kaptak fontos szerepet, akik tovább rombolták a párt megítélését. Ilyen politikus például Jakab Péter, aki színvonaltalanabbnál színvonaltalanabb módon viselkedik az Országgyűlésben, illetve Juhász Péterhez hasonlóan bolondot csinál magából és pártjából.

Gyurcsány mindenkit bedarálna

Az elemző szerint a mélypont talán az volt, amikor Jakab Péter beleült a miniszterelnök parlamenti székébe, jól szimbolizálva ezzel azt a hatalomvágyat és gyerekes stílust, amit a jobbikos politikus képvisel. Ha Jakab Péter továbbra is a Jobbik élvonalában lesz, és ő fogja szimbolizálni a pártot, akkor garantálható, hogy a Jobbik az Együtt sorsára jut, és teljesen eltűnik a magyar közéletből, hiszen a magyar választók mindig is elutasítóak voltak az ilyen politizálással szemben. Nem véletlen, hogy a párt választmányának ellenállása miatt elhalasztották a tisztújítást, amelynek következtében Jakab Péter nem lett a Jobbik elnöke – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc célja, hogy maga alá gyűrje az ellenzéki pártokat Forrás: MTI/Kovács Tamás

Erre jelen pillanatban jó esélye van Gyurcsány Ferencnek, hiszen a Jobbik és az MSZP gyakorlatilag felszámolta önmagát, mára semmilyen ellenállást nem tanúsítanak, és teljes mértékben feladták az önállóságukat – zárta szavait Deák Dániel.