Mérvadó brit hetilap dicséri Magyarországot a keresztényekért való kiállásért

Vágólapra másolva!
A The Spectator című tekintélyes brit konzervatív hetilap amerikai kiadása cikket közölt Magyarország nem fél keresztényüldözésnek nevezni azt, ami az – Megközelítése példátlanul alázatos címmel, hívja rá fel a figyelmet a Tűzfalcsoport. 
Vágólapra másolva!

Az írás azzal indít: Donald Trump elnökké választását követően remény volt arra, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújt a tengerentúli keresztény közösségeknek, különösen Irakban, ahol a keresztény népesség több mint 80 százalékkal csökkent az amerikai invázió óta.

Az Obama-adminisztráció kevésbé volt hajlandó az üldözött keresztényekre összpontosítani, inkább csak az eufemisztikus kifejezéseket használt kommunikációja során.

A keresztényüldözés így a nyilvánosságban inkább csak egymással nem összefüggő, szórványos események sorozataként, nem pedig általános jelenségként válhatott ismertté.

A lap kiemeli:

Washington jelentős erőfeszítéseket tett Irak újjáépítésének segítésében,

de a cikk szerzője szerint Amerika segélyezési hatékonysága korlátozott, és számos iraki azt állította, hogy soha nem látták a segély teljes egészét.

A Hungary Helps program azonban jelentős sikert ért el, ami részben a magyar program közvetlen szemléletmódú megközelítésének is tulajdonítható.

Magyarország segítette például Tell-Aszkuf, a Moszultól északra fekvő iraki város rekonstrukcióját – egy olyan városét, amely a világ egyik legrégebbi keresztény közösségével rendelkezik.

A magyar támogatás 950 megrongálódott ház felújítását tette lehetővé, amellyel biztosították ezer család visszatérését

– öt iskola és óvoda mellett.

A magyar kormány más projekteket is indított Erbílben, Alkosban és Karagosban, nem is beszélve a Közel-Keleten kívüli humanitárius projektjeikről, például Srí Lankán – sorolja fel a pozitív példákat a brit konzervatív hetilap.

Az Agenzia Nova nevű olasz hírügynökség beszámolójában az áll, hogy

Erről beszélt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a világszervezet Közgyűlésének emberi jogokról tartott ülésén.

„Bebizonyosodott, amit tavaly mondtunk, azok után, hogy Magyarország, az Egyesült Államok, Lengyelország, Csehország, Izrael és Brazília elutasította a globális migrációs csomag elfogadását az ENSZ-ben" – idézi Szijjártó szavait a hírügynökség beszámolója a magyar MTI alapján.

A külügyér hozzátette: már akkor világos volt, hogy ami nem ment egyszerre és egészében, arra részenként tesz kísérletet az ENSZ, az Európai Unió támogatásával.

A Voce Controcorrente keresztény szellemiségű olasz hírújság portálján olvasható cikk szerint

a magyar kormánypártok fő erejét adó Fidesz majdnem tízéves országlása a termékenységi ráta fokozatos emelkedéséhez vezetett,

amely bár még a „pótlási küszöb" alatt van, 2018-ra átlagban számolva már 1,49 gyermek jut egy nőre, szemben a nyolc évvel korábbi 1,25-tel.

A házasságok száma 1990 óta a csúcson van;

csak a szeptembert nézve, 29 százalékkal nőtt az előző esztendő azonos hónapjához képest.

A 2015-ben elindított hasonló programmal modellezett csomag célja, hogy segítse a párokat az otthonvásárlásban azáltal, hogy támogatott kamatozású hiteleket kapnak, amelyek viszont eloszlanak a saját meglévő, illetve érkező gyermekek száma alapján.