Pikó megpróbálta megmagyarázni, miért alkalmaznak észak-koreai módszereket a Józsefvárosi Újságban

Vágólapra másolva!
"Az interjú terjedelmi szempontú szerkesztése természetes dolog" - Pikó András többek között így próbálta megmagyarázni, hogy az önkormányzati lapban teljesen átírták az egyik helyi fideszessel készített interjút. 
Vágólapra másolva!

Többek között a kiegyensúlyozott média ígéretével nyerte meg az októberi polgármester-választást Pikó András, ehhez képest a Józsefvárosi Újság első két száma inkább a phenjan-i harsona különkiadására, semmint egy objektív lapra hasonlított. Egész konkrétan

  • az első számban a Momentum-közeli polgármester neve tizenkilencszer volt olvasható, nyolc fényképet helyeztek el róla, és ezenkívül egy nagyinterjú is készült vele a húszoldalas újságban;
  • a második számban a Fidesz egyik helyi képviselőjével készített interjút - előzetes jóváhagyás nélkül - átírták, a kérdéseket megváltoztatták, a válaszokat meghúzták, kivettek belőle részeket, sőt, bizonyos pontokon még kommentárt is fűztek hozzá.

A Fidesz mindkét esetben közleményben tiltkozott a sajtócenzúra ellen, a legutóbb testületi ülésen pedig képviselőik - nem tetszésüket kifejezve - egy észak-koreai zászlót adtak át Pikónak.

Pikó azzal próbálta megmagyarázni, hogy - átlagban - az első számban minden oldalon szerepelt a neve, és minden második oldalon elhelyeztek róla egy képet, hogy azt "kevés ember rakta össze nagyon kevés idő alatt."

Az utólagos indoklás a második szám megjelenését követően sem maradt el, a politikus közösségi oldalán futott ennek neki. Érvrendszere a következőképpen néz ki:

  • természetes dolog az "interjú terjedelmi szempontú" szerkesztése, hiszen az interjú lényege úgyis "a kérdező, és a megkérdezett közötti párbeszéd."
  • ezt azért tudja ennyire pontosan, mert több évtizedig újságíróként dolgozott, rengeteg írott, hangzó vagy tévés interjút készített.
  • a Fidesz józsefvárosi képviselői mérhetetlenül elgyávultak, alig akarnak rendelkezésre állni;
  • egyikük elsunnyogta az interjút, másikuk pedig széttrollkodta az interjúhelyzetet.

Ahogy az látható, Pikó sok mindenről írt, csak arról nem, miért szerkesztették át Ferencz Orsolyával, a Fidesz-frakció tagjával, űrkutatásért felelős miniszteri biztossal készítettek interjút az önkormányzati lapban.

Az mindenestre árulkodó, hogy mialatt Pikó magyarázkodásba kezdett, Tóth Ákos, a lap főszerkesztője (a 168 óra korábbi főszerkesztője, a Népszabadság korábbi főszerkesztő-helyettese) felmondott.

Magának fizetést emelt, a helyiektől elvett

Alig telt el több mint két hónap az önkormányzati választás óta, komoly botrányokról lehetett hallani Józsefvárosból. Az egyik legdurvább az volt, hogy miután a polgármester fizetésemelést szavaztatott meg magának a balliberális többségű képviselő-testülettel, a városvezetés elvette a szociális és az egészségügyi dolgozók 13. havi juttatását.