Hazudott az ellenzéki média Kecskeméten is, elvesztették a pert

Vágólapra másolva!
Két sajtó-helyreigazítási pert is elveszített a Kecsup.hu. Az online médium még a kampányidőszakban hozott egy cikksorozatot, melyben Szemereyné Pataki Klaudia polgármester alkalmasságát kérdőjelezték meg. A város vezetője nem hagyta annyiban a hamis állításokat, és beperelte a Kecsupot. A bíróság pénteken kimondta ítéletét: valótlant állított a cikk írója, helyre kell igazítani a kijelentéseket. Az ítélet nem jogerős, úgy tudjuk, hogy az AB Holding Kft., a Kecsup.hu kiadója fellebezést tervez.
Vágólapra másolva!

A polgármester keresetében sajtó-helyreigazítás közzétételére kérte kötelezni a Kecsup.hu-t, mivel a hírportálon szeptember 27-én megjelent

„A polgármester alkalmassági vizsgája – 3. rész" című újságcikk valótlanul híresztelte, hogy Szemereyné Pataki Klaudiának szerepe lett volna a KSE-botránnyal érintett bűncselekményekben.

A polgármester szerint valótlanul híresztelte a Kecsup azt is, hogy a felperesnek a KSE Kft. gazdálkodását kellett volna ellenőriznie, továbbá hogy a KSE-botrány ideje alatt alpolgármesterként a gazdasági ügyekért felelt volna.

A bíró december 20-án, pénteken kihirdette az ítéletet az ügyben: a Kecsup.hu az általa szerkesztett portálon köteles 24 órán keresztül, önálló hírként, 5 napon belül helyreigazítási cikket kihozni az eredetivel azonos helyen, a portál főoldalán, a cikk elérhetőségéig, de legalább 30 napig.
A törvényszék úgy ítélte meg, hogy

a cikk írója valótlant állított, amikor azt írta, hogy a polgármesternek köze lett volna a KSE-botrányhoz.

A törvényszék a bizonyítékok alapján azt is megállapította, hogy akkor sem írt igazat a cikk írója, amikor azt jelentette ki, hogy a polgármesternek ellenőriznie kellett volna a KSE Kft. gazdálkodását. A törvényszék azt állapította meg, hogy Szemereyné Pataki Klaudia akkori alpolgármesterként gazdasági ügyekért is felelős alpolgármester volt.

A második pert Szemereyné Pataki Klaudia és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata indította a Kecsup ellen. A felperesek keresetükben sajtó-helyreigazítás közzétételére kérték kötelezni az alperest. A cikk írója a szeptember 30-án megjelent „A polgármester alkalmassági vizsgája – 4. rész" című írásában valótlanul híresztelte, hogy a felperesek a Jam Pub és a Vanity működését ellehetetlenítették és a Technika Kávézót bezáratták. A bíró ma kihirdette: a Kecsup.hu az általa szerkesztett portálon köteles 24 órán keresztül, önálló hírként, 5 napon belül helyreigazítási cikket kihozni az eredetivel azonos helyen, a portál főoldalán, a cikk elérhetőségéig, de legalább 30 napig.

A törvényszék azt állapította meg, hogy a médiafelületen valótlant tényt állítottak, híreszteltek. Bár a Kecsup vitatta, hogy bármelyik felperes érintettje lenne a sérelmezett közléseknek, azonban a cikkben a polgármester személye beazonosítható volt, és többes számban beszéltek. Így ismét nem írt igazat a Kecsup, félrevezette a választókat. Az ítélet nem jogerős, úgy tudjuk, az AB Holding, a Kecsup.hu kiadója fellebbezni fog.

A polgármester továbbra is fellép a mocskolódó cikkekkel szemben

Szemereyné Pataki Klaudia így kommentálta a bíróság döntéseit: "A választási kampány idején a Kecsup portálon elképesztő mennyiségű rágalom látott napvilágot velem és munkámmal kapcsolatban. Tücsköt-bogarat összehordtak, gyakorlatilag mindenbe belekötöttek, amibe úgy gondolták, bele lehet kötni. Mint közszereplő jogi értelemben természetesen többet kell elviselnem az átlagnál, de mégis

létezik egy határ, amit a Kecsup lépten-nyomon átlépett. Nem hiszem, hogy mindent el kellene tűrnünk, akár nekem, személy szerint, akár hasonló módon támadott politikus társaimnak.

Ki kell állnunk az igazunkért, és ha a sárdobálásba nem is szándékozunk bekapcsolódni, a jog adta lehetőségekkel igenis élnünk kell. Két konkrét cikkel kapcsolatban indítottunk pert, és ma mind a kettőben a Kecsup írásait elmarasztaló ítélet született. Hozzáteszem, ezután is kellő határozottsággal lépünk fel a mocskolódó, a tényeket eltorzító, összemosó cikkekkel szemben, melyeknek megítélésünk szerint semmi más célja nincs, mint a minden eszközzel történő politikai haszonszerzés.