Folytatódott a brüsszeli boszorkányüldözés Magyarország ellen

Európai Parlament
Members of the European Parliament take part in a voting session during a plenary session at the European Parliament, on February 13, 2019 in Strasbourg, eastern France. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Újra Magyarországról vitáztak az Európai Parlamentben. A LIBE-szakbizottság zöme hétfő este is szélsőségesen beszélt a hazai állapotokról. A gyurcsányista-momentumos ellenzék pedig megint az országra támadt. Magyarországot Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő védte meg, aki szerint a jogállamisági eljárás egyszerű boszorkányüldözés, az EP-képviselőknek pedig inkább például Máltáról és az újságíró-gyilkosságról kellene beszélniük.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este sokadik alkalommal került terítékre az uniós értékek magyarországi és lengyelországi helyzete az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE). A képviselők – meglehetősen csekély létszámban – az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának képviselőjével vitáztak Strasbourgban - írta a Magyar Nemzet.

Két alkalommal tárgyaltak már

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere először emlékeztetett rá, hogy a tanács immár két alkalommal is tárgyalta a magyar ügyet.

Ismét Magyarországot támadták az uniós testületben Forrás: AFP/Frederick Florin

Tuppurainen beszélt arról is, hogy kézhez kapta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter levelét az eljárási hibákról. Bár nem ért egyet annak felvetéseivel, Tuppurainen válaszolni fog rá. A finn politikus azt is szorgalmazta, hogy a horvát, majd a német elnökség is folytassa a jogállamisági eljárásokat.

Az ülésen a LIBE képviselői közül többen is szélsőséges véleményt fogalmaztak meg az Orbán-kormánnyal szemben.

A magyar ellenzék pedig természetesen ismét saját hazáját támadta. A momentumos Donáth Anna szerint a jogállamisági eljárás csak tovább rontott a helyzeten, és „bátorította fel" Orbán Viktor kormányát. Gyurcsány Ferenc felesége, a Demokratikus Koalíció képviselője pedig kijelentette: az elmúlt egy évben „Orbán Viktor radikalizálódott" – különösképp az önkormányzati választások után.

Donáth Anna ismét Magyarországot támadta Forrás: MTI/Momentum

Jogi köntösbe bújtatott politikai fegyver

Hidvéghi Balázs EP-képviselő, a LIBE fideszes tagja válaszul sokadik alkalommal ismételte meg a magyar álláspontot, miszerint a hetes cikkelyes eljárás „politikailag motivált", és gyakorlatilag boszorkányüldözésnek tudható be.

- hangoztatta Hidvéghi, aki szerint nem másról, mint egy jogi köntösbe bújtatott politikai fegyverről van szó. A politikus kitért arra is: inkább Máltát kellene pellengérre állítani, ahol meggyilkoltak egy újságírót. – Ezt viszont a szociáldemokraták le akarják venni az e heti napirendről – hangoztatta Hidvéghi.

A szintén konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióból is megvédték a hazai érveket. – Nem komolyan vehető, ahogy bűnbakot csinálnak Orbán Viktorból – mondta a lengyel Jadwiga Wiśniewska, arra emlékeztetve: a magyar emberek demokratikus módon szavazták meg az Orbán-kormányt.

Az Európai Bizottság képviselője, Didier Reynders a LIBE-ülés végén megerősítette, hogy a bizottság nem tágít a jogállamisági eljárás mellől, ugyanakkor

valóban új mechanizmusra van szükség az uniós értékek vizsgálatára.

Szerinte jelenleg is vannak eszközök a kezükben, példaként a kötelezettségszegési eljárásokat említve.

Varga Judit: Boszorkányüldözés zajlik Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Varga Judit: Kutyát sem érdekelte a válaszunk

Jogi köntösbe bújtatott boszorkányüldözésnek nevezte a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárást korábban az igazságügyi miniszter. Varga Judit szerint hiába érvel Magyarország jogi eszközökkel, az eljárás politikai alapon indult el, ezért a lezárása is politikai döntést igényel. A miniszter kijelentette: ha a jogi érveket vennék figyelembe, már rég le lehetett volna zárni ezt az eljárást, hiszen Magyarország már írásban és szóban is többször kifejtette álláspontját.

- értékelt Varga Judit. Hozzátette: a múlt keddi brüsszeli meghallgatásán semmi új nem hangzott el, "igazából a kutyát nem érdekelte, hogy mi mit válaszolunk", ezért kezd nevetségessé válni, ami a 7-es cikk szerinti eljárás címszó alatt zajlik.

Mint arról korábban beszámoltunk, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a legutóbbi Kormányinfón arról beszélt, továbbra sem látják a 7-es cikk szerinti eljárás jogi értelmét, Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik. A Magyarországgal ellenséges tagországok között kiosztják a kérdéseket, és sokszor 4-5-ször ugyanazt teszik fel - tette hozzá.