A világ egyik legszennyezőbb cége fizeti az Index klímahisztériáját

Vágólapra másolva!
Már-már ironikusan hat, amikor a klímaváltozás kapcsán a magyar emberekben bűntudatot keltő Index az egyik legszennyezőbb és a globális felmelegedésben komoly szerepet játszó vállalatot próbálja tisztára mosni. Ugyanis az egyik legnagyobb petrokémiai cég pénzért terjesztheti magáról azt, hogy környezetbarát és klímatudatos, miközben több millió hektoliter kőolajat termel, amelynek az elégetése, a finomítása és a felhasználása több kárt okoz a környezetnek, mint Magyarország összlakossága - írja a Tűzfalcsoport blog.
Vágólapra másolva!

Az oknyomozó portál szerint a magyar emberekben lépten-nyomon keltik a bűntudatot, de a Shell olajipari vállalat pénze már nem büdös az indexeseknek.

Forrás: Tűzfalcsoport Blog

Pár hete az Index.hu telefonos felületén egy bújtatott, alig észrevehető és észlelhető reklám jelent meg. Nyugodtan nevezhető agymosásnak is a reklám. Ennél azonban fontosabb, hogy a pár hónapja a klímahisztériát terjesztő Index az egyik legkörnyezetszennyezőbb céggel, a Shell-lel kötött reklámszerződést.

Egyébként az Index felületén megjelenő reklám első látásra azt sugallja, hogy vízzel működő autót fejlesztett a Shell, csak a reklámra való rákattintás után derül ki, hogy igazából egy 30 percig működő modellautóról van szó. Felmerül a kérdés, hogy miért reklámoz a világ egyik legnagyobb vállalata egy 800 forintos kisautót? Egyelőre eléggé furcsa a történet. Persze az Index képmutatásán egyáltalán nem lepődünk meg, hiszen a nyáron derült ki, hogy légkondikkal felszerelt irodákból aggódnak a globális felmelegedés miatt.

A Shell, avagy hivatalos nevén a Royal Dutch Shell, egy holland-angol multinacionális olajvállalat, árbevétele alapján a cég a világ második legnagyobb vállalata, egyike a hat olajóriásnak.

Pont az elmúlt hónapokban tört ki az egyik legnagyobb botrányuk, ugyanis összekeverték a magyar töltőállomáson a dízelt és a benzint, amely több autót is érintett.

A Shell múltjában ennél sokkal durvább elemek is vannak. Vádolták már őket zsarolással és gyilkossággal is. Pár évvel ezelőtt Afrikában 8 törzsi vezető felakasztásával vádolták a Shellt és annak nigériai vezetőjét, Brian Andersont. A vállalat 15,5 millió dollárt fizetett 2009-ben az ügy rendezéséért, ugyanakkor nem vállalta a felelősséget a vádakért. 2010-ben nyilvánosságra került iratok szerint a vállalatnak számos nigériai minisztériumban voltak emberei, a kormány tudta nélkül. 2009-ben nyilvánosságra került, a perben végül nem használt iratok szerint a cég rendszeresen fizetett a nigériai hadseregnek a tüntetések megakadályozásáért.

Elemzések szerint mindössze 90 cég felelős az 1751 és 2015 között végbement üvegházgáz-kibocsátás 63 százalékáért. Mai napig a top tíz legszennyezőbb között ott van a mexikói-öbölbeli olajszennyezésért felelős brit BP, a sarkvidéki olaj- és gázkitermelést idén elindító orosz Gazprom és a holland Royal Dutch/Shell is.

Az elmúlt időszakban az Indexen pénzt költő Shellhez, több brutális környezeti károkkal járó szennyezés is kapcsolható. Pár éve több mint 200 tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe Skócia mellett a Shell egyik fúrótornyának megsérült vezetékéből. A szennyezés veszélyeztetheti a tengeri szárnyasokat, főleg a fiókákat.

Afrikában a gyilkosságok és a korrupció mellett teljes erdőket taroltak le, vagy tettek lakhatatlanná, ezáltal migrációra késztettek ezreket, hiszen a Niger torkolatvidéke mocsaraival és mangrove erdőivel korábban bőségesen ellátta a környéket hallal, kagylóval és gabonával, mára azonban élettelenné vált. A gyerekek az olajos vízben fürdenek, szennyezett ivóvizet isznak, pusztul a növény- és állatvilág, amely az itt élők fő megélhetési forrása volt.

Nem új keletű jelenség az sem, hogy gazdag multinacionális vállalatok, miközben itthon a világbéke és a liberális világkép – annak minden visszásságával – fő támogatói, addig szegényebb országokban kizsákmányolják a helyieket, elveszik megélhetésüket, míg végül Európába indulnak, hogy illegálisan bejussanak a kontinensre.

Ezt a Shellt propagálja az Index, környezetbarátnak hazudva a céget.