A nagyszemű békás autó lett a gyerekek kedvence

Szupermenza a Hungastnál
rbsh
Vágólapra másolva!
A környezetvédelem, a fenntartható működés és a társadalmi felelősségvállalás hármasa mindig kiemelt szerepet töltött be a Hungast Csoport mindennapjaiban. A cégcsoport mostantól még magasabb fokozatba kapcsol, hogy intézkedéseik teljes összhangban segíthessék elő jövőorientált törekvéseik megvalósítását. Egyszersmind jó példát is mutatnak a szegmens számára, új alapokra helyezve ezzel bolygónk védelmét a következő generációk javára. A cégcsoport kollektívája kiemelkedően fontosnak tartja működési folyamatainak olyan módon történő megszervezését, amely a környezettudatosságon alapul. A vezetőség legutóbbi, a fenntarthatóság intézményesítéséről szóló döntését mostantól új, a cégcsoportot teljes mértékben átölelő, integrált megoldások szolgálják. Mindezek – a központi irodáktól kezdve a beszerzési procedúrákon át egészen a főző- és tálalóegységekig – minden Hungast képviseletet érintenek. A Hungast Csoport ez irányú elkötelezettségéről és az ehhez kapcsolódó intézkedéseiről Enyedi Csabát, a cégcsoport kommunikációs igazgatóját kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Mi áll az új fenntarthatósági elképzeléseik hátterében?

Számunkra mindig egyértelmű volt, hogy ez az irányvonal a folyamatos fejlődés alapja. Ráadásul piacvezető étkeztetési szolgáltatóként jó példát is kell mutatnunk a szakterület számára. Most csupán annyi a változás, hogy még több intézkedésen dolgozunk folyamatosan és szervezett keretek közé tereltük cégcsoportunk átfogó fenntarthatósági elképzeléseit. Immáron külön e célból, fenntarthatósági menedzser pozícióban is foglalkoztatunk szakembert, aki cégcsoport szinten dolgozik azon, hogy a különböző tevékenységeink által kiváltott környezetterhelés folyamatosan csökkenjen.

Forrás: Hungast

A konyhák esetében miben valósulhat ez meg?

Az újonnan megjelenő, konyhatechnológiai eljárásokat folyamatosan monitorozzuk, azok alkalmazásának köszönhetően pedig nem csak egészségesen tudjuk elkészíteni ételeinket, de a korszerű gépekkel, eljárásoknak köszönhetően kevesebb villamos energiát és vizet fogyasztunk, jelentősen csökkentve ezzel ökológiai lábnyomunk méretét. Főzőkonyháinkon tehát igyekszünk modern, energiatakarékos konyhagépekre cserélni elavult eszközparkunkat. Tálalópontjainkon pedig olyan megoldásokat kínálunk, amelyekkel rövid idő alatt korszerűvé tehetjük az egységeket, biztosítva azok alacsony energiafelhasználását a környezetterhelés csökkentésének érdekében.

Enyedi Csaba - Hungast kommunikációs igazgató Forrás: Origo

Sokat hallani az ételek csomagolásának környezetterhelő hatásairól...

Legfrissebb eredményünk, hogy 2019. október 1-től központilag optimalizált csomagolóanyag beszerzést vezettünk be. Ennek a legnagyobb előnye, hogy polisztirol termékeket nem teszünk elérhetővé a szolgáltatási területek számára, így azok nem is kerülhetnek felhasználásra. Elengedhetetlennek tartjuk továbbá az újrahasznosítható és újrahasznosított csomagolás és a hosszabb élettartamú ételszállító eszközök használatát. Kiváltképp igaz ez a diétás ételek csomagolására, mivel a speciális igényű fogyasztóinknak egyénre szabottan, elkülönített csomagolásban szállítjuk a menüket. Éppen ezért a Hungastnál jelenleg is gyártástechnológusok bevonásával dolgozunk egy saját fejlesztésű ételtároló eszközön, amely kiválthat kevésbé környezetbarát megoldásokat, például a napi használatú, eldobható műanyagtételeket. A speciális, extra hőálló, törhetetlen, kioldódás-mentes műanyag termékeknek az iskolai szegmensben – egyrészt a jogszabályi háttér, másrészt pedig a saját tapasztalati alapon nyugvó meggyőződéseinkből fakadóan is – megkérdőjelezhetetlen a létjogosultságuk. Emiatt folyamatosan kapcsolatban vagyunk a beszállítóinkkal, és aktívan részt is veszünk különféle termékfejlesztéseikben. Számos olyan tétel került már sorozatgyártásba, amik külön a mi elvárásainknak megfelelőn készültek el.

Forrás: Hungast

Önök így működnek, de mit tudnak kezdeni a nyersanyag beszerzéssel? Azt is lehetséges „zöldíteni"?

Mi nagyon jó úton haladunk efelé. A Hungast csoport számára legalábbis kardinális, hogy az ellátási láncok a lehető legrövidebbek legyenek, ezzel garantálva a frissességet, a környezet védelmét, és természetesen a magyar munkaerő hozzáadott értékét, szaktudását, sok-sok partnerünknél. Az alapanyagokat tehát lehetőség szerint az adott régióból szerezzük be, így nem csak a környező termelőket és vállalatokat támogatjuk, de a szállítási távolság rövidsége miatt kevesebb üzemanyag kerül felhasználásra. Ezzel pedig nagymértékben csökken a károsanyag-kibocsátás. Ezen szemléletünkből következik az is, hogy nem használunk pálmaolajat ételeink elkészítéséhez. Ezen a jövőben sem kívánunk változtatni, hiszen az élelmiszeriparban elterjedt pálmaolaj komoly környezetterhelő hatással bír. Sajnos nagyon sokan használják napjainkban. Ebben a témakörben egyébként meg kell említeni azon beszerzendő eszközöket is, amik nem az ételeink összetevői, hanem azokhoz tartozó – gyakran eldobható- eszközök. A vállalati étkeztetési szegmensünkben ezen termékek száma is jelentős, és bizony nem mindegy, hogy műanyag vagy fa keverőpálcát biztosítunk a fogyasztóink számára. Utóbbi 100%-ban lebomló anyag, el is kezdtük a bevezetését. Ide sorolnám még a cukornádból készült ételdobozokat – komposztálhatósága miatt a műanyag ételdobozokkal szemben környezetvédelmi aspektusból összehasonlíthatatlanul jobb választás. Bővítjük a kört faforgács felhasználásával készült papírzacskókkal azon szolgáltatási pontjainkon, ahol nagy üzemek, gyárak dolgozói a fogyasztóink azért, hogy a napi pékáru megvásárlása is ilyenekben történjék, hiszen sok munkavállaló elvitelre vásárolja az élelmiszert, és azon egységben fogyasztja el, ahol az ő munkaállomása található. Az eldobható evőeszközök között is van, amely környezetterhelő mivolta töredéke a szokásos műanyagnak; ilyenek például a javarészt kukoricakeményítőből álló, biológiailag lebomló darabok.

Az ételek tálalási pontokra való kiszállítását is lehet környezettudatosan végezni?

Természetesen! Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ételszállító flottánk elavult gépjárműveit új, környezetkímélő motorral felszerelt szállítóautókkal váltsuk ki. Mindezen felül pedig maga az ételszállítás is koordinált keretek között valósul meg, mivel autóink előre megtervezett útvonalon közlekednek a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Kifejezetten büszkék vagyunk arra is, hogy piacvezető közétkeztetőként egyre több elektromos autó jelenik meg járműflottánkban mindennapos használatra a kollektívánk körében, akár neves séfjeink által is. A nagy szemű békás matricával ellátott autók hamar a kisgyermekek kedvencévé váltak.

Forrás: Hungast

Világszinten probléma az elképesztő mennyiségben keletkező étel- és egyéb hulladék...

Az ételhulladék csökkentése elsőrangú szempont számunkra, annak mérséklése érdekében a kiszállított ételmennyiségek optimalizálásával és a vonatkozó környezetvédelmi jogszabályok figyelembevételével igyekszünk garantálni az előrelépést ezen szegmensben is. Meghallva a kor szavát, a fogyasztói igényeket, divatosabb szóhasználattal élve a trendeket, a jövő évtől kezdve pedig bevezetjük – eleinte teszt jelleggel-, a levesmentes napokat az oktatási szegmensben, amikor is ezt a fogást kiváltjuk más olyan egészséges finomsággal, aminek a gyermekek még jobban örülnek. A családi étkezéseknél is egyre inkább háttérbe szorul a leves, és inkább a főfogás az, ami az állandóságot jelenti egy közös ebéd esetében. Ráadásul a kisgyermekek az iskolákban tapasztalható rendkívül rövid ebédidő alkalmával a forró – és jelentős mennyiségű - levessel sem boldogulnak gyakran a menzán, így a jóval tartalmasabb főfogásra már vagy idő, vagy hely nem marad. Márpedig a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel létfontosságú mindenkinél, hát még a fejlődő szervezet esetében! Fentieken kívül globális trendként tarthatjuk számon, hogy a táplálkozástudományi szakemberek véleménye szerint a csirkehús élettanilag előnyösebb beltartalmi értékekkel bír, mint a sertéshús. Szerencsére a gyermekek ízlése is egyértelműen a szárnyas húsok felé billen, így étlapjaink folyamatos fejlesztésével ezt is leképezzük. Ennek megfelelően húsételeinknél döntően ezt az alapanyagot igyekszünk felhasználni. A szelektív hulladékgyűjtés is teljes mértékben megszokottá vált főzőkonyháinkon, tálalókonyháinkon, valamint központi irodáinkban egyaránt, ahol minimálisra tudtuk csökkenteni a papírhasználatot, így az újrahasznosított papírra csak létfontosságú dokumentumokat nyomtatunk, a többi iratot elektronikus formában kezeljük. Kávéautomatáinkból száműztük a műanyag poharakat és kanalakat, így az ott dolgozók a külön erre a célra beszerzett kerámia poharakból fogyaszthatják el forró italaikat. Mindezeken felül pedig a palackos vizek sem elérhetőek már irodai dolgozónk részére, mivel központjainkban ballonos víz került bevezetésre.

Hogyan próbálják felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára?

Mindenekelőtt magával a szolgáltatásunkkal, és a fentebb említett jó példa mutatásával, gyakorlásával. Nemrég havi két húsmentes napot is bevezettünk a túlzott húsfogyasztás visszaszorításának érdekében. Köztudott ugyanis, hogy a húsok előállítása sokkal több CO2 kibocsátással jár, mint a zöldségeké vagy a gabonaféléké. Ezzel is próbáljuk tehát ösztönözni fogyasztóinkat az egészséges és változatos, ugyanakkor fenntartható életmód elsajátítására. Másrészt pedig megfelelő kommunikációval. A szolgáltatási pontjainkon ugyanis rendszeresen online és offline környezetvédelmi kampányokat folytatunk, figyelemfelkeltő grafikájú üzenetekkel juttatjuk el a fenntarthatósággal kapcsolatos edukációs tartalmakat fogyasztóink felé. Harmadrészt pedig cégcsoporton belül is, hiszen munkatársaink körében belső oktatásaink során is terjesztjük a környezetvédelemre való odafigyelés fontosságát. Tisztában vannak például azzal, hogy szolgáltatási pontjainkon miért létfontosságú a környezetbarát tisztítószerek használata, és jól tudják azt is, miért ösztönözzük a közösségi közlekedési eszközökön és a kerékpáron való munkába jutásukat.

Jenei Tamás Hungast kínálatfejlesztési séf elektromos autóval Forrás: Hungast

Végül, de nem utolsó sorban mi a helyzet a társadalmi felelősségvállalással?

A sport és az egészséges életmód rendületlen támogatójaként a Hungast Csoport különböző sportági szakosztályok támogatásán túl szabadidősport eseményeket is patronál. A legkisebbek sport iránti érdeklődését is igyekszünk kibővíteni. Hisszük, hogy a környezettudatossághoz vezető úton kulcsszerep hárul a sportra, és a közösségi élményre egyaránt oly módon, hogy az a természetet ne károsíthassa. Mindemellett lényegesnek tartjuk, hogy fogyasztóink (kiemelten a gyermekek) megismerjék a magyar alapanyagok választékát, és tudatában legyenek az egészséges élelmiszerek egészséges életmódot támogató összetevőinek. Ennek fényében egészségnapokat, illetve táplálkozással, egészséges étkezéssel kapcsolatos edukációs előadásokat tartunk országszerte oktatási intézményekben gyerekeknek, pedagógusoknak, szülőknek és intézményvezetőknek egyaránt. Azt is fontos megjegyezni, hogy a közösségi médiában is aktív szerepet töltünk be a tudatos táplálkozás népszerűsítésével és a fenntarthatóság jegyében, hiszen felületeinken naponta jelentkezünk táplálkozás-egészségügyi, élelmiszerbiztonsági és környezetvédelemmel kapcsolatos friss posztokkal, amelyekkel könnyű hangvételben, de hatásosan tudjuk edukálni a nagyközönséget.