Karácsony átvert mindenkit: politikai tisztogatást indított

Fővárosi Közgyűlés, Városháza, Karácsony Gergely 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely bosszúhadjáratot folytat, ugyanis korábbi ígéretével szemben csak az elmúlt napokban három fővárosi cég vezetőjét menesztette, miközben korábban féléves türelmi időszakot ígért nekik. A balliberális főpolgármester nemcsak a budapesti cégek vezetőit távolítja el, hanem keményen támadja a neki nem tetsző kulturális vezetőket is. De a tisztogatás országos szinten is zajlik: több ellenzéki irányításúvá lett nagyvárosban már leváltották a kulcspozícióban levő vezetőket, tisztségviselőket a polgármesteri hivatalokban, illetve önkormányzati cégeknél, intézményeknél. Több helyen odáig is elmentek, hogy fontos cégek felügyelőbizottságaiból kiszorították a kormánypártiakat.
Vágólapra másolva!

Újabb fővárosi cég vezetőjét menesztette Karácsony Gergely. A főpolgármester korábban már elküldte a FŐTÁV, illetve a fővárosi közterület fenntartó vezérigazgatóját, most pedig a FŐKERT vezetőjét cseréli le. A főváros pályázatot hirdetett a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. vezérigazgatói posztjára. A jelenlegi vezető, Szabó József tíz éve dolgozott a cég élén.

Harminc évvel a rendszerváltozás után egy eldugott felhívásból megtudhattuk – ahogy az öt nappal korábban előkészített aljas lejárató cikkből következtetni lehetett (...) –, hogy a Főkertet politikai támadás fogja érni.

- így reagált a szakmai-közéleti ügyekben gyakran megnyilatkozó, de kormánypárti elfogultsággal véletlenül sem vádolható Megyeri Szabolcs kertészmérnök arra, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat alattomosan, a jelenlegi vezető értesítése nélkül írt ki pályázatot, amiben új vezérigazgatót keres a Főkert élére - írta a Magyar Nemzet.

Karácsony szakmaiságot ígért, helyette mindenkit kirúg, aki nem tartozik a balliberális elvtársai közé Fotó: Hirling Bálint - Origo

Politikai kinevezés zajlik

Megyeri Szabolcs szerint a körülmények arra utalnak, hogy

a főváros kertészeti cégének élére politikai, nem pedig szakmai kinevezett kerül majd.

Ezt valószínűsíti, miként azt közösségi oldalán bemutatta, a pályázat szűkre szabott határideje: a jelentkezést és a pályaművet december 20-ig kell leadni.

Vagyis, csupán „négy munkanapja van az amúgy nyilvánvalóan kijelölt politikai érdekeket kiszolgáló új vezetőnek, hogy az előre megírt és rá kiírt pályázatot beadja" – fogalmazott a szakember, kiemelve, hogy

„az új vezetőnek nem kell kertésznek lennie, elég, ha közgazdasági, jogi vagy műszaki végzettsége van".

Megyeri azt is elgondolkodtatónak találta, hogy Karácsonyék elfelejtették megkérdezni a kertész-, tájépítész-, faápoló szakmát, mielőtt az állás meghirdetéséről döntöttek.

Politikai tisztogatás

Legutóbb a Főtáv vezérigazgatóját távolította el. Mitnyan György 2015 óta irányította a céget. két hete pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőjét, Nagy László Albertet menesztették posztjáról.

A fővárosi kulturális szférában is tisztogatás kezdődött, a Szabad Tér Színházat már tizenöt éve sikeresen irányító Bán Teodóra szerződését csak február végig hosszabbította meg a főváros, de folyamatos a támadás az Újszínház jobboldali igazgatója, Dörner György ellen is.

Az inkább jobboldalinak tartott Nemcsák Károly vezette József Attila Színház felügyelőbizottsági elnökének pedig a volt SZDSZ-es pártkatonát, Vásárhelyi Máriát nevezte ki a főváros.

A cégvezetők leváltására Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy reagált: tisztogatás van, de a főváros döntése, hogy melyik vállalata élére kit nevez ki.

Dörner György tevékenysége is szúrja Karácsonyék szemét Forrás: MTI/Kollányi Péter

Gyurcsányék cetliken üzennek

Vidéken is tisztogatásba kezdett a baloldal - állítja a Magyar Nemzet. A lap arról ír, hogy Hódmezővásárhelyen egyetlen tollvonással leváltották az önkormányzati intézmények igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságát. Nagykanizsán pedig tizenegy cégvezetőből nyolcat menesztett a baloldali többség, és súlyosan korlátozzák a fideszes polgármester jogköreit is. A lap beszámol arról is, hogy

Pécsett papírcetliken üzenték meg a Gyurcsány-párt emberei a baloldali polgármesternek, hogy kinek kell pozíciót adni.

Egerben pedig minden előzmény nélkül leváltották a vagyongazdálkodási cég igazgatótanácsát.

Molnár Miklós sokat kapott a szavazatáért

Szombathelyen már jóval az októberi önkormányzati választás előtt megkezdték a személycseréket, még az év elején, amikor az ellenzék úgy alakított ki többséget a helyi közgyűlésben, hogy Molnár Miklós akkori alpolgármester és Balassa Péter (Jobbik) együtt szavazott a balliberális önkormányzati képviselőkkel. Az összeborulás után a többségbe került ellenzék azonnal leváltotta a városi médiacég vezetőjét, aminek élére saját emberüket nevezték ki.

A már az év elején megkezdett tisztogatás az októberi választás után folytatódott. Leváltották a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft., a Haladás Sportkomplexum, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola és az Agora Szombathelyi Kulturális Központ vezetőjét. Utóbbi élén még nincs meg az új igazgató, de a vezetői feladatokat a pályáztatás ideje alatt Horváth Zoltán LMP-s politikus látja el.

A Vasvíz Zrt. élére havi bruttó 1,3 millió forintos fizetésért a szakmai tapasztalatok nélküli Molnár Miklós kerülhet, akinek a helyi ellenzék sokat köszönhet.

Érdekes az is, hogy a Savaria Városfejlesztési Kft. első embere Kovácsné Takács Klaudia lett, ő a polgármesteri kabinetet vezető Kovács Előd felesége.

Szombathelyen is tisztogatásba kezdett a baloldal Forrás: Wikipédia

Érdekes dolgok történnek Dunaújvárosban is

A napokban adott értékelést az önkormányzati választás óta eltelt időszak újabb harminc napjáról Dunaújvárosban a Fidesz helyi szervezetének elnöke, a város volt Fidesz–KDNP-s polgármestere, aki bírálta a jelenlegi városvezetést. Cserna Gábor többek között arról beszélt, hogy a legutóbbi rendkívüli ülésen a város legalább 50 százalékos tulajdonában álló egyes gazdasági társaságok önkormányzat által delegált felügyelőbizottsági tagjainak változtatásánál – amely posztokra a saját embereiket ültették – úgy hoztak döntést, hogy a törvény szerint szükséges elfogadó nyilatkozat nem állt rendelkezésre.