Elindult a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjának honlapja

nyelvtanulás
Vágólapra másolva!
Elindult a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjának hivatalos honlapja - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfői sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma felmérte, hogy külföldön milyen, a minőségi feltételeknek megfelelő iskolák részvételére lehet számítani a programban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Közölte, hogy a program honlapján (www.knyp.hu) közzétették a jelentkezés lehetséges helyszíneit, illetve az intenzív kurzusok jellemzőit is.

Az emberi erőforrások minisztere kiemelte: a magyar kormány "a világon egyedülálló módon" támogatja a nyelvtanulást, 140 ezer 9. és 11. évfolyamon tanuló diák jogosult arra, hogy

két hetet egy választott célország anyanyelvi környezetében töltsön el 20-25 órás intenzív nyelvtanfolyamokon.

A miniszter hozzátette: a kormány 90 milliárd forintos keretet alakított ki a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjára, ez diákonként csaknem 2000 eurót jelent.

Kásler Miklós elmondta, hogy az angol nyelvű képzéseken Anglia, Írország és Málta, német nyelvterületen Ausztria és Németország lehetnek célországok, emellett Franciaországba és a kétnyelvű iskolák esetében Kínába jelentkezhetnek a fiatalok.

Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos tájékoztatása szerint hétfőtől elérhető az a honlap, ahol a kurzusokat és a nyelviskolákat az érdeklődő fiatalok, családjaik, nyelvtanáraik, az iskolák és a fenntartók megismerhetik.

A honlapon egyelőre 149 angol, 26 német és 21 francia nyelviskola szerepel - mind minőségi és akkreditált nyelviskolák -, melyeknél

több mint 5300 angol, 460 német és 360 francia kurzus közül lehet választani, a kínálat január közepéig folyamatosan bővül

- emelte ki.

Bartos elmondta, hogy azért fontos böngészni a honlapot, mert aki nem ismeri a kínált kurzusokat, nem tud majd a februárban megnyíló pályázati rendszerben pályázni.

A jelentkezésig rendelkezésre álló két hónapot a felkészülés szempontjából is fontosnak nevezte, mert mint mondta,

a külföldi nyelvtanulási program nem osztálykirándulás, hanem egy intenzív, kéthetes nyelvtanulási lehetőség.

Délelőttönként nyelvi kurzusok, délután, valamint hétvégén pedig kulturális és sportprogramokat szerveznek a nyelviskolák, melyeken az idegen nyelveket a diákok használni tudják - mondta. Bartos Mónika hozzátette, hogy a fogyatékkal élő fiataloknak is lehetőségük lesz pályázni.