Szijjártó Péter: Kezdődik a magyar űrhajós kiválasztása

SZIJJÁRTÓ Péter Moszkvában
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) találkozója Dmitrij Rogozinnal, a Roszkozmosz orosz állami űrügynökség igazgatójával (b3) Moszkvában 2019. december 13-án.
Vágólapra másolva!
A magyar-orosz űrkutatási, űrtechnológiai együttműködés egyik legfontosabb céljaként immáron közösen tűztük ki azt, hogy 2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhessen el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson, az ehhez szükséges kiválasztási és képzési munkálatokat haladéktalanul megkezdjük - mondta Szijjártó Péter Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Magyar-orosz űrkutatási projektek indításáról, valamint a 2024-2025-ben a Nemzetközi Űrállomásra felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának és kiképzésének megkezdéséről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával Moszkvában

"Az Oroszországban jelenleg folytatott űrprojektek közül azok, amelyekben eddig is volt magyar hozzáadott technológiai érték, hivatalosan is magyar-orosz űrkutatási projektekként folytatódnak" - mondta a politikus.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) találkozója Dmitrij Rogozinnal, a Roszkozmosz orosz állami űrügynökség igazgatójával (b3) Moszkvában Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

"A magyar-orosz űrkutatási, űrtechnológiai együttműködés egyik legfontosabb céljaként immáron közösen tűztük ki azt, hogy 2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhessen el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson.

Az ehhez szükséges kiválasztási és képzési munkálatokat haladéktalanul megkezdjük" - tette hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a megállapodás egészen új dimenziókat nyit meg az egész magyar gazdaság, valamint a magyar-orosz együttműködés számára.

Közölte, hogy jelenleg három olyan űrkutatási projekt zajlik Oroszországban, amelyben már eddig is volt magyar technológiai hozzáadott érték. Ezek alapvetően mikroműhold-flottákat, valamint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) megújított eszközállományát hivatottak előállítani.

"Most ezeket a projekteket hivatalosan is közös űrkutatási-űrtechnológiai fejlesztési projektekké tesszük, abban megemeljük a magyar részvételnek mind a mennyiségét, mind a hozzáadott értékét. Ez a magyar űripar számára egy fantasztikus új lehetőséget jelent" - hangoztatta.

- mondta.

Elmondta, hogy az új magyar kutatóűrhajós ISS-re való felküldése 2024-2025-ben lehet reális. A cél az, hogy a magyar fejlesztéssel és hozzáadott értékkel kidolgozott űripari eszközöket már a magyar kutatóűrhajós vigye fel az űrállomásra, és ott 3-6 hónapon keresztül kutatómunkát tudjon végezni velük.

"Az anyagi vonatkozásokban is előreléptünk abban a tekintetben, hogy ezeknek a közös kutatásoknak, valamint a magyar kutató űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldésének költségeit nem készpénzben kell teljes egészében kifizetni, hanem a magyar hozzáadott szellemi értéket, a magyar kutatási eredményeket is az orosz fél beszámítja a magyar fél pénzügyi szerepvállalásába" - jelentette ki Szijjártó Péter.