Farkas Örs: Erre a témára a jobboldali szavazók is érzékenyek

Vágólapra másolva!
Farkas Örs politikai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában az európai zöldfordulatról beszélt.
Vágólapra másolva!

Az elemző által vezetett intézet legutóbbi kutatásában arra világít rá, hogy miként váltja fel Európában a közbeszédet a zöld gondolkodás, ez miként váltja le a jogállamisági vitát. Hozzátette azt is, a kutatásuk szerint abban az országban, ahol egy jobboldali kormány kerül hatalomra, ot előbb-utóbb Brüsszel egy jogállamisági, a fékek és egyensúlyok mentén zajló vitát kezdeményez. Mindez teljesen független az éppen aktuális Európai bizottságtól, sokkal inkább parlament-specifikus, netán éppen valamilyen intézményhez köthető, mint például a velencei bizottság.

Ezek valamilyen vizsgálata begyűrűzik valamelyik európai intézménybe, majd ezt követően indul el egy beszélgetés ebben a témában. Ezt lehetett látni a lengyeleknél, Magyarország esetében, de akkor is, amikor az olasz kormány belügyminisztere éppen Salvini volt. Ezek a viták teljesen mentesek a konkrétumoktól, sokkal inkább szubjektívek, érzelmeken alapulnak. Farkas Örs szerint Európának az elmúlt kilenc-tíz évben lett volna sokkal fontosabb feladata, mint ezek a vizsgálatok. Az elemző példaként hozta fel, hogy 2006-ban nem indult eljárás Magyarország ellen a rendőri fellépések ügyében, amikor is bejelentett tüntetéseket vertek szét.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.