Gulyás Gergely: Magyarország kész aláírni az uniós klímavédelmi dokumentumot

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. december 12. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország az EU ambiciózus klímacéljaival egyetért és kész támogatni azt, de világossá kell tenni, hogy e célok elérésének nem lehet következménye az energia- és élelmiszerárak emelkedése - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 150. kormányinfón.
Vágólapra másolva!

Magyarország az EU ambiciózus klímacéljaival egyetért, de világossá kell tenni, hogy e célok elérésének nem lehet következménye az energia- és élelmiszerárak emelkedése - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A politikus hangsúlyozta, hogy

a teljes karbonsemlegesség elérése 2050-re szinte vállalhatatlan terheket jelentene, ezért ennek költségeihez az uniónak hozzá kell járulnia.

E cél teljesítése 50 ezer milliárd forintba kerülne Magyarországnak, ami azt jelenti, hogy mindenkire minden évben 170 ezer forint kiadás jutna - közölte.

Gulyás Gergely: A kormány támogatja az uniós klímacélokat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette: ilyen költségeket a magyar állampolgárok nem tudnak vállalni. Gulyás Gergely kiemelte: azt is egyértelművé kell tenni, hogy atomenergia nélkül nem érhető el a klímasemlegesség célja, továbbá a szennyező fizet elvét is rögzíteni kell. Kitért rá: hosszú távon is meghatározók a ma kezdődő uniós csúcson születő döntések, mert a bizottság új elnöke klímaügyben előremutató kezdeményezéseket tett.