Gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés

NOVÁK Katalin
Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!
A kormány minden döntésénél figyelembe veszi a családok érdekeit - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján elmondta, a kormány célja, hogy minden vágyott gyerek megszülessen Magyarországon.

- hangsúlyozta az államtitkár.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Forrás: MTI/Soós Lajos

A családok támogatására az európai államok közül Magyarország költi arányaiban a legtöbbet, a GDP közel öt százalékát

- emelte ki Novák Katalin, aki hozzátette, hogy a kormány nem szeretné, hogy bárki az anyagi támogatás reményében vállaljon gyermeket, azt viszont szeretné, hogy ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak.

- jegyezte meg az államtitkár.

Az első Orbán-kormány 1998 és 2002 között a családtámogatások alapjait próbálta megteremteni, de azokat a 2002-2010 közötti kormányzat családellenes intézkedések sorozatával megszüntette.

- mondta az államtitkár, aki kitért arra is, hogy

a babaváró támogatást július óta több mint 55 ezer pár igényelte.

Az államtikár kiemelte, hogy

a családok támogatására az európai államok közül Magyarország költi arányaiban a legtöbbet, a GDP közel öt százalékát.


Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke panelbeszélgetésen felhívta a figyelmet arra, hogy 2009 óta a kutatások szerint a fiatalok legalább két gyermeket szeretnének, és éppen ennyi szükséges ahhoz, hogy ne fogyjon a népesség.

- mondta az elnök, aki a demográfia nehézségek megoldását tekintve bizakodó. Mint mondta: a magyarok gyerek és családpártiak, a családtámogatás pedig egyre kiterjedtebb, erre lehet építeni.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke kiemelte, hogy egy gyermek születéséhez két igenre van szükség, és ez minél később történik meg, annál nehezebb összehozni.

- fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin.

Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója kifejtette, hogy kulcskérdés a gyermekvállalás időzítése. Akik elhalasztják, azok kisebb eséllyel tudják megvalósítani szándékaikat - mondta az igazgató, aki a babaváró támogatástól azt reméli, hogy előre hozza a gyermekek megszületését.