Háború az MSZP és a Momentum között

Vágólapra másolva!
Mély törésvonal alakult ki az MSZP és a Momentum között Angyalföldön, miután Kerpel-Fronius Gábor elfogadta Karácsony Gergely felkérését a főpolgármester-helyettesi posztra. A momentumos politikus megüresedett helyére mindkét párt pályázik: nagyon úgy néz ki, nem lesz béke közöttük, és külön utakon vágnak neki az időközi választásnak. Szanyi Tibor is megszólalt a vitában. 
Vágólapra másolva!

Angyalföld sokáig a szocialisták fellegvára volt, a városrészt 1994 óta Tóth József vezeti. Csakhogy a májusi európai parlamenti választást követően alaposan felborultak az ország talán legbaloldalibb körzetében az erőviszonyok, hiszen a

  • a Momentum 21,37 százalékot;
  • a Demokratikus Koalíció 21,37 százalékot;
  • az MSZP-Párbeszéd pedig 13,54 százalékot szerzett.

Bár a Momentum és a DK is megelőzte az MSZP-t, a három párt mégis úgy döntött, hogy 13-1-1 arányban osztja el egymás között a körzeteket, a szocialisták javára. Az októberi önkormányzati választás lement, a formáció valamennyi választókerületet elvitte.

És innentől válik igazán érdekessé a történet: a 9-es körzetet az a Kerpel-Fronius Gábor nyerte meg, aki később a korrupcióellenességért és átláthatóságért felelős főpolgármester-helyettes lett. Mint ismert, ez a tisztség az önkormányzati képviselőséggel összeférhetetlen, ezért a momentumos politikusnak választania kellett. Mivel előbbi mellett döntött, és lemondott posztjáról, így időközi választást kell tartani körzetében. Adná magát a helyzet, hogy a Momentum soraiból kerüljön ki az új jelölt, de ennél bonyolultabban alakultak a dolgok.

Harc a megüresedett helyért

A történet kedden folytatódott, amikor is Kerpel-Fronius sajtótájékoztató keretében mutatta be "utódját". Csakhogy ezt minden bizonnyal nem egyeztette le kerületi szövetségeseivel, legalábbis erre lehet következtetni közösségi oldalán kedden közzétett posztjából. A politikus a szocialistákra utalva azt írta, hogy a Fővárosi Közgyűlés ülése előtti estén erős nyomás alá helyezték, hogy adja át a jelölés jogát nekik, aminek végül engedett. Csakhogy a Momentum országos elnöksége utólag megvétózta a döntését, amivel a kerületben kellemetlen helyzetbe került, igaz - mint írta - "a döntés tartalmi részével messzemenően egyetértett." A pártvezetés érvelése "két ágra" vezethető vissza:

  1. az ellenzéki pártok közötti együttműködés szelleméből az következik, hogy ilyen esetben az addigi jelölő szervezetet illeti meg a jelölés joga.
  2. a Momentum már eleve nagyon komoly kompromisszumot kötött azzal, hogy az EP-választás eredményeinek zárójelbe tételével elfogadta a szocialistáknak kedvező 13-1-1 es arányt.

Kerpel-Fronius bejegyzésének végén ismertette, hogy a Momentum vezérkarának álláspontja szerint az ellenzéki együttműködés szellemének és a népképviselet alapelveinek ellentmond, ha a szocialista párt a Momentumot meg akarja fosztani ettől az egy képviselői helytől is.

- fogalmazta meg követelését a momentumos főpolgármester-helyettes.

Kézfogás az ellenzéki politikusok között. Ér valamit? Forrás: Facebook

Cserbenhagyással vádolják

Az angyalföldi szocialisták rövid időn belül reagáltak a történtekre.

- írták közösségi oldalukon. Bejegyzésükben azt állították, hogy Kerpel-Fronius végig azzal hitegette őket, hogy nem lesz főpolgármester-helyettes, éppen ezért úgy látják, a momentumos politikus cserbenhagyta választóit azzal, hogy elfogadta Karácsony felkérését. "A tény, hogy a főpolgármester-helyettes a választást követő 1 hónap elteltével cserben hagyja választóit, megkérdőjelezi komolyságát, hitelességét. Nem mi fosztottuk meg képviselői helyétől, ő mondott le róla. A népképviselet helyett a pozíciót vállalta." - fogalmaztak nem túl békülékeny hangnemben a XIII. kerületi szocialisták. Jelenleg

nem túl sok esély mutatkozik egy közös baloldali jelöltre,

ez látszik a nyilatkozat utolsó mondatából is. "Az együttműködés a mai nappal veszélybe került. A Momentum mai lépésére az MSZP XIII. Kerületi Szervezete is döntési helyzetbe került. Olyan jelöltet szeretnénk indítani, aki hiteles, szavahihető és nem hagyja cserben 1 hónap után az angyalföldi választókat." - olvasható.

Szanyi is üzent

Bekapcsolódott az üzengetésbe Szanyi Tibor, a szocialisták korábbi újlipótvárosi parlamenti képviselője is.

- üzent félreérthetetlenül Kerpel-Froniusnak közösségi oldalán, arra célozgatva, hogy karrierje érdekében felrúgta a korábbi megállapodást.

A kommentfelületeken is egymásnak estek a két párt képviselői. Camara-Bereczki Ferenc Miklós, MSZP-s józsefvárosi képviselő azt írta a Momentumnak címezve Kerpel-Fronius posztja alá, hogy "legalább megmérettethetitek magatokat egyedül egy időközi választáson."

- fogalmazta meg vádjait a politikus, aki szerint a kampánymunka érdemi részét a szocialisták vitték. Később hosszas vitába keveredett a momentumos Tabajdi Péterrel, amelynek csúcspontja egyértelműen az volt, amikor Camara-Bereczki a Fideszhez hasonlította a Momentumot. "Acsarkodni nem mi acsarkodunk. Nem kívánom, hogy a fidesz sorsára jussatok, de némi párhuzamot lassan tényleg vélek felfedezni. A XIII. kerület nem az ország és ezt mindenki tudja, nektek sem ártana felfogni. 2014-es eredményeket nem ártana figyelembe venni az EP eredmények hangsúlyozása mellett" - írta.

MSZP-Momentum vita a nyilvánosság előtt Forrás: Facebook

A XVII. kerületből mondta el véleményét a momentumos Környei Balázs az angyalföldi szocialisták oldalán. A párt önkormányzati képviselője egy az egyben megzsarolta Tóth Józsefet, és a helyi szocialistákat. "Önök ezen a választáson veszíthetnek, a Momentum pedig csak nyerhet, de hát Önök tudják, hogy milyen utat járnak" - emelte a tétet a fiatal politikus.