A Katona József Színház szexuális zaklatási botrányával semmit sem csináltak Karácsonyék, az Újszínház ellen aktívabbak

Vágólapra másolva!
Kitette a közösségi oldalára Dörner György levelét Gy. Németh Erzsébet, miután az Újszínház igazgatója tájékoztatta az intézményben lefolytatott eljárásról. Tegnap a Gyurcsány-párti főpolgármester-helyettes ott volt a Katona József Színház melletti tüntetésen, ma pedig kitette a Facebookra Dörner György Újszínház-igazgató levelét, és bejelentette, hogy vizsgálatot indít. Mint ismert: a Katona bebizonyosodott szexuális zaklatási ügyében semmit nem csinált. Az Újszínházban (a megvádolt színész szerint) egy ügyelő a napokban a Városházán feljelentette Mihályi Győzőt, hogy 2016 elején a színész egy nem művészeti kolléganőjét zaklatta. Az újszínházi ügyelő egyébként 2016-ban pályázott az igazgatói posztra, de végül Dörner nyert. Mihályi Győző azt mondta a Blikknek, hogy politikai lejárató akció mindez az Újszínház ellen, és tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

Mint ismert, szerdán szavaz a parlament a kormánypártok által benyújtott "kulturális vonatkozású törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatról. A javaslat benyújtására elsősorban a Gothár-ügy miatt került sor, hiszen a botrány rávilágított a fővárosi színházi életben uralkodó állapotokra. Arról nem is beszélve, hogy az állam évente többmilliárd forinttal támogatja az önkormányzati színházakat, a Katona József Színházat pedig idén közel 400 millió forinttal.

Közben a jobboldalinak tartott Dörner György vezetette Újszínházban került elő egy újabb zaklatási ügy, itt azonban az érintett, egy színész, Mihályi Győző, aki tagad. A fővárosi önkormányzat levélben kereste meg az intézményt, amelyben" tájékoztatást kért egy, vagy több 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében." A színház vezetősége először közleményben tudatta, hogy nincs tudomása ilyen esetekről, később Dörner György pedig levélben válaszolt a felvetett kérdésekre Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettesnek. Ezután

a DK-s pártpolitikus fogta Dörner levelét és kitette közösségi oldalára. Miután a Katona ügyében semmit sem csinált.

Gy. Németh egyébként a "nem megyünk el egy ügy mellett sem" felütéssel indította bejegyzését, amelyben egyúttal közölte, felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el az Újszínházat érintő ügyben.

Érdekes módon nem mindig volt ilyen rámenős Karácsony helyettese. És ez a lényeg: természetesen nem az a probléma, hogy az Újszínház ügyében vizsgálatot indított. Ez a dolga. Igen, meg kell tudni, hogy mi az igazság, hiszen van egy feljelentés és van egy tagadás, ennyit tudunk eddig. Az a probléma, hogy a saját igazgatója, Máté Gábor által is balliberálisnak titulált Katona József Színház bebizonyosodott szexuális zaklatási ügyében semmit sem csináltak Karácsonyék. Sem a főpolgármester, sem gyurcsányista helyettese, de még a havi 1 milliós fizetésért dolgozó egykori tévériporter, Kálmán Olga sem.

Gothár-ügyben lapított

A Gothár-ügy kirobbanásának napján az Origo kérdésekkel fordult Gy. Németh Erzsébethez, azonban válasz nem érkezett tőle. "Egyetlen ilyen ügy is megengedhetetlen és elfogadhatatlan, a Katona József Színház példaértékűen kezelte ezt. Tegnap felhívott Máté Gábor igazgató, beszámolt arról, hogy volt egy ilyen eset, és hogy a színház két éve kialakított eljárásrendjének megfelelően jártak el. Én nem tudtam, kiről van szó, csak a híradásokból értesültem róla. [...] Tegnap Máté Gábor azt is elmondta, hogy pszichológusi segítséget adnak ennek a hölgynek, tehát a sértettnek, ebből a szempontból is normálisan volt kezelve az ügy." - nyilatkozta viszont a hvg-nek. A vele készített interjúban tehát azt mondta, hogy a botrányról 11 hónapig hallgató (Gothár Péter nagyhatalmú rendező szexuális zaklatási ügyét Máté Gábor vezetésével tudatosan eltitkoló) Katona József Színház "példaértékűen kezelte az ügyet."

A Katona mellett tüntet

A Dörner levelét nyilvánosságra hozó Gy. Németh egyébként lelkes résztvevője volt a tegnapi, Karácsony Gergely részvételével zajló, lényegét tekintve a Katona mellett kiálló tüntetésnek. Az esemény fénypontjaként elcsattant egy közös szelfi Bősz Anettel, a Liberálisok elnökével, a DK parlamenti frakciójának legújabb tagjával.

Karácsony Gergely kultúráért felelős helyettesét elragadta a hév a pár száz fős rendezvényen, és egy képet is közzétett a tüntetőkről.