Meg kell védeni a magyar gazdaság eredményeit

GION Gábor
Budapest, 2019. április 2. Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára felszólal a tőkepiacról szóló törvény módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. április 2-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Világgazdaságnak nyilatkozott Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára, ahol kifejtette, hogy a magyar gazdasági növekedést fenn kell tartani, a magyar eredményeket meg kell védeni, amihez újabb gazdaságvédelmi akciótervre lehet szükség. 
Vágólapra másolva!

A tények eddig cáfolták az elemzők, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a hitelminősítő intézetek szkepticizmusát a magyar növekedési ütem fenntarthatóságával szemben, a lassuló európai gazdasági környezetben azonban újabb gazdaságvédelmi akciótervre lehet szükség, amely képes megvédeni a magyar eredményeket - hangsúlyozta a Világgazdaságnak Gion Gábor.

A lap hétfői számában Gion Gábor a magyar gazdasági növekedési kilátásokat igen kedvezőnek nevezte, és megismételte, a kormány azon dolgozik, hogy tovább erősítse mindazokat a fundamentumokat, amelyek hozzájárulnak a növekedési lendület fenntartásához.

- jelentette ki.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár emlékeztetett rá, a nemzetközi prognózisok az elmúlt években rendre azt vetítették előre, hogy bár az aktuális évben látványos növekedés lesz, de azt követően már lassulás jön Magyarországon.

- emelte ki. Gion Gábor arról is beszélt, hogy a növekedés mértéke 2018-ban elérte az 5,1 százalékot, 2019 első háromnegyedévében szintén 5,1 százalék volt, míg a harmadikban 5 százalék.

- szögezte le. Megjegyezte azt is,

az elemzők rendre felfelé módosítják korábbi, túlságosan is szkeptikus prognózisaikat.

A világgazdasági recesszió magyar kihatásaira vonatkozó kérdésre a PM államtitkára leszögezte, hogy recesszióról még nem lehet beszélni, de a gazdasági növekedés lassulásáról már igen. Gion elmondta, hogy az Európai Unió - amely a legnagyobb exportpiacunk és a legfontosabb gazdasági partnerünk - gazdasága összességében már jó egy éve alig növekszik.

Ahogy azonban a 2010-es kihívások szinte mindegyikére eredményes választ tudott adni a kormányzat, így lehet ez a 2020-as években is,

hangsúlyozta az államtitkár.

Gion Gábor szerint a mostani mutatók alapján eredményes az első gazdaságvédelmi akcióterv, amelynek 13+1 intézkedésével mérsékelhetők a magyar gazdaságot érő negatív, kívülről érkező hatások. Annak érdekében, hogy ez a folyamat a jövőben is fennmaradjon,

a következő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket tervez a kormány, ezek kidolgozása már folyamatban van

- tette hozzá.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő évek növekedésének egyik fő támasza az unió egyik legmagasabb, 27 százalékot is meghaladó beruházási rátája lehet.

Ráadásul ezeknek a beruházásoknak több mint 60 százalékát vállalatok valósítják meg,

amelyek ezzel saját termelőkapacitásaikat bővítik, modernizálják, automatizálják.

Korábbi nemzetközi tapasztalatok szerint azok az országok, amelyek ilyen magas beruházási aktivitást mutattak fel, tartósan magas növekedési pályát voltak képesek befutni - mondta.