Fényfestéssel vetítenek mesefigurákat az új CT-készülékre a gyerekeknek

CT,
Budapest, 2019. december 6. Fényfestés az új CT-készüléken átadása napján a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) 2019. december 6-án. A 400 millió forintos eszközt az Egészséges Budapest Program keretéből finanszírozták. Az országos intézet unikális Európa-szerte, hiszen egy helyen végzik a kardiológiai gyermek- és felnőttellátás teljes spektrumát. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Új CT-készüléket kapott az Gottsegen György Országos Kardiológiai Központ (GOKI), a 400 millió forintos eszközt az Egészséges Budapest Program keretéből finanszírozták.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki átadáson azt mondta, az új készülékkel tovább erősödött az eddig is jelentős és magas színvonalon végzett betegellátás.

- emelte ki. Szerinte a szívbetegségek átfogó kezelését és diagnosztikáját biztosító intézetet tovább kell fejleszteni.

Fényfestés az új CT-készüléken átadása napján a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben Forrás: MTI/Soós Lajos

Az új készülék az ország 95 százalékát lefedve csaknem 13-15 ezer gyerek és ötezer felnőtt diagnosztikájában, a műtéten átesettek terápiájában és a különböző érsebészeti beavatkozások végzéséhez nyújt segítséget.

A tárcavezető elmondta, hogy a központban hamarosan megkezdi működését egy orvosi képarchiváló rendszer, valamint szintén

a közeljövőben egy MR-készüléket is üzembe helyeznek.

Ezen kívül megújult a kórház informatikai eszközparkja is az Egészséges Budapest Program jóvoltából.

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója azt mondta, ezzel a készülékkel az intézet belépett a 21. századba.

– mondta. Szerinte speciálisan képzett szakemberekre van szükség, amihez képzések kellenek, de az intézet felkészült a feladatra.

A 400 millió forintos eszközt az Egészséges Budapest Program keretéből finanszírozták Forrás: MTI/Soós Lajos

A gyerekeknél a vizsgálat okozta stressz oldására

a CT-készülékre fényfestést vetítenek, különböző mesefigurák jelennek meg a készülék fehér felületén.

A GOKI 275 ágyon évente kilencezer fekvő- és 90 ezer járóbeteget kezel évente, az intézet gyerekszívközpontjában pedig évente ötszáz gyerekkori szívműtétet és 250 katéteres beavatkozást végeznek. Az intézet ambulanciáján egy év alatt tízezer vizsgálatot végeznek el hétezer gyereken.

Két inkubátorra is összegyűlt a pénz

Két inkubátorra is elegendő pénz gyűlt össze a családszervezetek adventi jótékonysági vásárán, amelyet december 1-jén tartottak a MOM Sportközpontban.

Király Nóra a Fiatal Családosok Klubjának alapítója az M1 csatornán azt mondta, hogy a negyedik alkalommal megszervezetett vásárt idén egy hónapon keresztül tartó online adománygyűjtéssel kötötték egybe, amelynek összegét szintén a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetnek (GOKI) vásárolt nyitott inkubátorokra költik.

Ablonczy László, a GOKI Gyermekszív Központjának gyermekellátásért felelős orvos igazgatója azt mondta, hogy

a nyitott inkubátorok nagy segítséget jelentenek, azok ugyanis lehetővé teszik, hogy a gyerekeket a lehető legkevesebb bolygatás mellett kezeljék.

Mint mondta, évente átlagosan 500 gyerekkori szívműtétet végeznek, ebből 100-at újszülött korban. A műtött újszülöttek 20-30 százalékának több hetet, sok esetben akár hónapokat is az inkubátorban kell tölteniük.