Döbbenetes részletek derültek ki arról, hogyan zaklatta a nőket Gothár Péter

2019.12.09. 10:28

Gothár Péter az egyik próba végén a függöny mögött a takarásban újra megpróbálta megfogni a nemi szervét, de a hölgy határozottan ráütött a kezére. Ezen a rendező nagyon felháborodott. Vérig sértődött, kikérte magának – számolt be a Ripostnak egy Katona József Színházban dolgozó, aki szerint emiatt a színésznő és a rendező dulakodott is. Ennek – ahogyan az ott történt többi dolgoknak – természetesen akkor sem lett következménye. Információk szerint köztudott volt, hogy Gothár Péternek van egy olyan szokása, hogy rámarkol a nők nemi szervére. Mindez arra enged következtetni, hogy Gothár teljesen biztonságban érezte magát a Katonában, tudta, hogy megvan a „hátszele" ahhoz, hogy azt tegyen, amit csak akar.

További részletek derültek ki a Katona József Színház által elhallgatni próbált zaklatásról. Az intézmény egyik dolgozója a Ripostnak arról számolt be: a zaklatott színésznő kénytelen volt már rácsapni Gothár kezére.

Máté Gábor mindent megtett az ügy eltussolása érdekében

A Katona József Színház mindössze egy közleményt jelentetett meg még november 19-én a hivatalos közösségi oldalukon, amiben leírták, hogy kitiltották az egyik szerződéses munkatársat, akit nem akartak megnevezni. Majd egy újabb bejegyzés jelent meg a Katona József Színház Facebook-oldalán, amiben Gothár Péter közleményét tudatják. A rendező ebben beismerte, hogy ő a felelős a zaklatásokkal kapcsolatban.

Később Máté Gábor azt mondta, hogy az ügyet el is sumákolhatták volna, mégis kiálltak a nyilvánosság elé. Máté azt mondta, mihelyst az eset a fülébe jutott, azonnal intézkedett, ezt azonban merőben másképp látja a Katona egyik művésze. A Ripost szerint a zaklatást intellektuális kielégülésként emlegető direktor először csak legyintett, sőt nevetett a szégyenteljes eseten.

Máté Gábor mindent elkövetett annak érdekében, hogy eltussolják a szexuális zaklatási botránytForrás: MTI/Zih Zsolt

Gothár azt csinálta a színházban, amit akar

Most a Ripost megtudta: mivel a színésznők egyedül maradtak a problémával, kénytelenek voltak inkább menekülni Gothár elől, hogy megússzák a zaklatást. A lap egy színházi dolgozótól úgy tudja, hogy a rendező rendszerint a nők legintimebb testrésze után nyúlt. Ez volt nála állítólag a „bevett szokás", időnként még a színház folyosóján is. Köszönt, aztán megindult a keze.

Az volt a mániája, hogy megpróbálta megmarkolni a színésznők nemi szervét. A legtöbben tudták róla, hogy van egy ilyen szokása, így amennyire a hölgyek csak tehették, inkább megpróbáltak úgy közlekedni az épületben, hogy még véletlenül se fussanak össze vele a folyosón – mondta a lapnak a neve elhallgatását kérő dolgozó, aki úgy tudja, volt egy komolyabb eset is a zaklatott színésznővel.

Gothár az egyik próba végén a függöny mögött a takarásban újra megpróbálta megfogni a nemi szervét, de a hölgy határozottan ráütött a kezére. Ezen a rendező úr borzasztóan felháborodott. Vérig sértődött, kikérte magának – számolt be a Ripostnak a dolgozó,

A dolgozó azt is mondta, hogy ezt követően fizikai konfliktusba is került a színésznő és a rendező, lényegében dulakodtak. Ennek – ahogyan az ott történt többi dolgoknak – természetesen akkor sem lett következménye. Mindez arra enged következtetni, hogy Gothár teljesen biztonságban érezte magát a Katonában, tudta, hogy megvan a „hátszele" ahhoz, hogy azt tegyen, amit csak akar.

Megdöbbentő dolgok derültek ki a szexuális zaklató GothárrólForrás: MTI/Kollányi Péter

A társulat joggal érezheti becsapva magát, hiszen úgy tűnik, a vezetés összezárt és mindent elkövet, hogy Gothár megússza a zaklatási botrányt. Csalódtak Máté Gáborban.

A Ripost úgy értesült, a dolgozók a történtek óta gyomorgörccsel járnak dolgozni. A feszült helyzetet az is fokozza, hogy továbbra sem szólalhatnak meg. A Katona ugyanis máig nem oldotta fel a titoktartási szerződés alól őket, amit azért írtak alá, mert ultimátumot kaptak, ha nem egyeznek bele a hallgatásba, repülnek. Mindeközben egyre több művész követeli a zaklató távozását az oktatásból és a színházi életből. Az Operettszínház balettigazgatója, Apáti Bence is így fogalmazott:Egy olyan ember, mint Gothár, nem taníthat fiatal felnőtteket, mert aki megfogta egy női kollégája nemi szervét, az nem egyetemre való" – mondta az Origónak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK