Vágólapra másolva!
A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, miniszteri biztosnak írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

Most, hogy lelepleződtem, elmesélem az ördögi mestertervemet:

2017-ben még századvégesként rávettem az OSZK akkori vezetőségét, hogy módosítsák a kötelespéldány-rendeletet. (Én már akkor tudtam, amit még senki, még a döntéshozók sem, hogy 2018-ban majd PIM-főigazgató leszek.) Nehéz meló volt ez a módosító, mert az OSZK-ban valamiért nem akartak titkot tartani, vagy két évig egyeztették több tucat szakmai szervezettel, hatósággal stb., mindenkit némaságra bírni azért nem egyszerű.

2019 augusztusában úgy éreztem, hogy célközelbe kerültem, még meg sem száradt a tinta a miniszteri biztosi kinevezésemen, már rávettem a kormányt, hogy elfogadjon egy határozatot.

A neheze csak ezután következett: miután azt nem tudtam megakadályozni, hogy a vonatkozó kormányhatározat megjelenjen a Magyar Közlönyben, augusztustól errefelé egyebet sem csináltam, csak lefizettem az objektívfüggetlenellenzéki sajtó éles szemű munkatársait, nehogy egy hangot is leírjanak a nyilvánosságra került kormányhatározat kapcsán.

No, de mindhiába. A hvg.hu leleplezett, rögtön meg is írta, ahogy kell, az objektívfüggetlenellenzéki szakma szabályai szerint meg sem kérdezve engem.

Szóval van itt tudás, oknyomozás, miegymás.

Kalapot le. Vagy leverik.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos