Budapestnek vissza kell térnie a városépítés korszakába

Duna Aréna úszás sajtótájékoztató Gyurta Dániel, Fürjes Balázs
Vágólapra másolva!
Budapestet pártpolitikai érdekekből háborús övezetté alakítják az ellenzéki pártok, és több olyan fejlesztésre is nemet mondanak, amely egyébként egyértelműen az emberek, és nem csak a budapestiek érdekeit szolgálná, ilyen pl. a dél-budai centrumkórház terve is. Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár adott interjút a Magyar Nemzetnek, melyben kifejtette véleményét az új budapesti városvezetés és a kormány viszonyáról.
Vágólapra másolva!

Arra a kérdésre, hogy miként értékeli az államtitkár a főváros és a kormány együttműködését, Fürjes azt válaszolta: mint ahogy Orbán Viktor miniszterelnök a választás estéjén kijelentette, természetesen tiszteletben tartják és elfogadják a budapestiek döntését, hogy új irányt szabnak a dolgoknak Budapesten. A kormány partnerségre készül és törekszik az együttműködésre. A kormányfő ezért is hívta meg az egyik első választás utáni kormányülésre Karácsony Gergelyt, Gulyás Gergely pedig, teljesítve a főpolgármester kérését, most csütörtökre összehívta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa első ülését.

Fürjes hozzátette ugyanakkor, hogy az eddigiek alapján úgy tűnik, még nem döntötték el: a várost akarják szolgálni és építeni, vagy a következő parlamenti választásokra készülve pártpolitikai érdekekből háborús övezetté akarják tenni Budapestet, és a kormány elleni hadakozás a fő céljuk.

Budapest ugyanakkor nem lehet csatatér, készen állnak az együttműködésre.

Probléma azonban, hogy az első intézkedések között felduzzaszották a fővárosi adminisztrációt, fizetéseket az egekbe emelve, olyan embereket visszahozva, akik jelentős szerepet játszottak Budapest és a magyar emberek eladósodásában a 2000-es években. Fürjes Balázs Draskovics Tibort és Atkári Jánost emelte ki név szerint, akik Gyurcsány Ferenc, illetve Demszky Gábor bizalmi emberei.

A múlt heti hóeséssel kapcsolatban Fürjes azt mondta, hogy a városvezetés felelősséggel jár, a budapestiek cselekvést várnak az ilyen helyzetekben, nem magyarázkodást Facebook-posztokban. Hozzátette, hogy az kevés ilyen helyzetben, ha a főpolgármester bekér egy jelentést, miközben pár centi hó miatt megbénul a főváros közlekedése.

Fürjes Balázs Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2023-as atlétikai világbajnokságot Magyarország rendezheti meg, és úgy tűnik, hogy ebben konszenzus alakult ki a kormány, a Fővárosi Közgyűlés és a kerületek között, a már a budapesti olimpiát is megfúró Momentum azonban felvetette, hogy népszavazás kiírásával is megpróbálkozhatnak. Fürjes erre azt válaszolta, hogy ha tető alá hozna egy referendumot az ellenzék, akkor vélhetően vissza kellene utasítanunk a vb-t, mert nem lehet annyit várni az atlétikai stadion építésének megindításával.

Ez több milliárd, sőt akár több tíz milliárd forint veszteséget is jelenthetne,

Ez alapján minden olyan kárt és költséget meg kellene téríteni, ami abból fakad, hogy a nemzetközi szövetségnek máshova kell vinnie a vb-t. Emellett veszteség lenne az is, hogy elmaradna a városrehabilitáció és súlyos presztízsveszteség továbbá, hogy megrendülhetne a világ hazánkba vetett bizalma és csorbát szenvedne Budapest jó híre, szavahihetősége, így feltehetően mások sem hoznának nemzetközi nagy eseményeket Budapestre.

Fürjes az atlétikai stadion tervezett beruházásával kapcsolatban dicsérte a IX. kerület új polgármesterének, Baranyi Krisztinának a konstruktív és megoldásorientált hozzáállását. A kormány támogatja, hogy egy zöld szabadidőpark jöjjön létre.

Karácsony Gergelyék 50 milliárd forintot kérnek a kormánytól járóbeteg-ellátás fejlesztésre, Fürjes szerint ez egy támogatható ötlet, habár az Egészséges Budapestért program keretében minden évben több tíz milliárd forintot szánt a költségvetés, jövőre 42 milliárd áll rendelkezésre. A programnak mindig is része volt a járóbeteg-ellátás fejlesztése.

- olvasható az interjúban. Fürjes azt is elmondta, hogy a centrumkórház 1,2 millió embernek biztosítana ellátást, bizonyos kezeléseket pedig egyedül is képes lenne biztosítani az egész országban.

A kormány és a főváros együttműködésével kapcsolatban Fürjes Balázs kijelentette, hogy a bizonytalanság nem tesz jót, ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Emellett jó lenne a nemek idejét lezárni, és visszatérni a városépítés korszakába. Az államtitkár reméli, hogy még ebben az évben tisztázódik, milyen fejlesztéseket támogatnak Karácsony Gergelyék, és miket nem.