Gothár Péter és a Katona József Színház szexuális zaklatási botránya miatt kell változtatni

Gothár Péter Máté Gábor Katona József színház zaklatás
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo már beszámolt róla, a Katona József Színház balliberális vezetése által eltussolni próbált, Gothár Péter rendezőhöz köthető szexuális zaklatási botrány miatt változik a kultúra finanszírozása, ugyanis a jövőben a kormány nem kíván az adófizetők pénzéből olyan színházakat támogatni, amelyek – a Fővárosi Önkormányzattal karöltve –, vélhetően bűncselekményeket akarnak eltitkolni. Éppen azért a kultúra finanszírozásáról szóló új törvényt a Fidesz-KDNP frakciószövetség meg fogja majd szavazni – közölte több kormánypárti politikus. A közvéleményt megrázó legújabb balliberális MeToo-ügyön kívül ennek gazdasági racionalitása is van, hiszen aki adja a pénzt, hadd szólhasson már bele az általa finanszírozott intézmény dolgaiba, különösképpen akkor, ha azok – nagy valószínűséggel - bűncselekményeket akarnak eltitkolni. Az állam évente - összesen - több milliárd forinttal támogatja a nem állami fenntartású színházakat. A Katona József Színház egyébként idén közel 400 millió forint támogatást kap a magyar kormánytól.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet információi szerint a kormány a Gothár Péter rendező szexuális zaklatási botrányát eltitkolni igyekvő balliberális fellegvár, a Katona József Színház vezetőségének – azaz Máté Gábornak és Ascher Tamásnak – a hozzáállása miatt döntött ügy, hogy

még az idei törvényhozási ciklusban átalakítja a kultúra finanszírozásának eddigi átláthatatlan gyakorlatát.

Gothár Péter és Máté Gábor Forrás: MTI

A kormányzati körökben ugyanis megdöbbentőnek tartják azt a cinizmust, amivel a Katona és a főváros balliberális vezetése a Gothár-ügy nyomán kirobbant botrányt kezelte, magyarán ahogy megpróbálták eltussolni az egészet, és épp ezért nem kívánják fenntartani azt a helyzetet, hogy a magyar kormány minden tényleges ráhatás nélkül finanszírozzon olyan intézményt, vagy intézményeket, amelyekben hosszú ideje bűncselekmények történnek, amelyeket nemcsak hogy eltitkolnak, hanem az alkalmazottakkal még külön titoktartási szerződést is aláíratnak az ügyben.

A kormány – a balliberális médiában terjedő álhírekkel ellentétben - nem fogja csökkenteni a színházak fenntartására szánt összeget,

de minden egyes intézményt át fognak világítani.

A tulajdoni viszonyokat sem fogja megváltoztatni a kormányzat, és ha egy adott önkormányzat az állam szerepvállalása és partnersége nélkül akar színházat fenntartani, továbbra is megteheti, ha állja a költségeket.

Magyarán,

Karácsony Gergelyék, ha nekik úgy tetszik, finanszírozhatnak egyedül is színházakat,

de ha mégis igényt tartanak állami százmilliókra, milliárdokra, akkor a fenntartói jogokban is osztozniuk kell, ebben az esetben azonban tudomásul kell venniük, hogy a szexuális zaklatási botrányoknak és más bűncselekménygyanús ügyeknek következményeik lesznek.

Megszavazza a Fidesz az új kulturális törvényt

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a közösségi oldalán jelentette be, hogy

- írta Kocsis Máté.

Hollik István (KDNP) kormányszóvivő pedig arról beszélt, hogy a kormány nem fogja csökkenteni a színházak finanszírozására szánt forrásokat, de

át fognak világítani minden intézményt, mert a Katonában történtek nem egyedi esetre utalnak.

A kormányszóvivő hozzátette: szintén nem módosítják az önkormányzatok kötelező és önként vállalt faladatait a kultúrával kapcsolatban.

Karácsony Gergelyék a balliberális propagandaoldal, a hvg szombati írása szerint a jobboldalinak tartott Dörner György Újszínházában kezdtek pénteken vizsgálódni, mert egy színész 2016-ban zaklathatott egy nem művész dolgozót. Az ATV vasárnap arra utalt, hogy ez a színész az egyébként színészszakszervezeti vezető, Mihályi Győző lehet.

Hollik István szerint egyébként

a Gothár-ügy rámutatott a jelenlegi finanszírozási, működtetési, támogatási rendszer hiányosságaira, a kormány pedig nem tartja megengedhetőnek, hogy az állam csak a finanszírozásban vállaljon felelősséget, a működtetésben nem.

Hollik István hangsúlyozta, hogy

A balliberális fake news-gyárakban terjedő álhírekre reagálva a kormányszóvivő elmondta, hogy

a Nemzeti Kulturális Alapot nem megszünteti a kormány, hanem megújítja, tökéletesíti a rendszert.

Az eset kapcsán közleményt adott ki a Miniszterelnökség is, amelyben reagáltak arra, hogy a főváros balliberális vezetése Karácsony Gergely főpolgármesterrel az élen megpróbálja eltitkolni Gothár Péter szexuális zaklatási botrányát, illetve kísérletet tesznek arra, hogy kisebbítsék az ügyben a Katona szerepét.

Karácsony Gergely Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Gulyás Gergely vezette minisztérium közleménye alapján nem söpörhetőek szőnyeg alá és nem maradhatnak következmények nélkül a Katona József Színházban történtek.

- írták.

A levélben az is szerepel, hogy a kormány nem von el hatáskört a Fővárosi Önkormányzattól, de minden olyan törvényjavaslatot támogat, amely tiszta felelősségi és finanszírozási viszonyokat teremt.

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott színházak működéséért kizárólag a Fővárosi Önkormányzatnak kell a felelősséget vállalnia, míg kormányzati támogatás esetén

a közpénzek botrányoktól mentes elköltéséért csak akkor tudjuk a felelősséget viselni, ha a színházigazgató kinevezésére a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat közötti egyetértésben kerül sor.

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, a párt frakciószóvivője is megerősítette, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség megszavazza a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot.

A politikus szerint erre azért van szükség, mert

az állam nem támogathatja tovább a színházak működését úgy, hogy azok nem engednek betekintést ügyeikbe.

Nacsa Lőrinc véleménye alapján az ellenzék el akarja terelni a figyelmet a Katona József Színházban történt bűncselekményről, ezért támadják a javaslatot.

– tette hozzá indoklásként a KDNP képviselője.

Zárójelben tegyük hozzá, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem is mindent elkövetett, hogy mentse a lebukott zaklatót, Gothár Pétert. Először álvizsgálattal próbálkoztak, majd amikor ezt Fekete Péter államtitkár határozott levelét követően már nem tudták megtenni, különböző trükkökkel húzzák az időt. Mint ismert, a Katona József Színházat és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet lényegében ugyanazok irányítják. Máté Gábor, Ascher Tamás és Gothár Péter. (A Színművészeti hivatalos vezetője Upor László dramaturg, ő közismerten a Máté-Ascher-Gothár hármas befolyása és irányítása alatt áll.) Mivel Máté Gábor mind a két helyen vezető, így a Színművészeti is már egy éve tudott Gothár szexuális zaklatásáról, de nem csinált semmit.

Komoly állami támogatást kap a Katona

A Katona József Színház egyébként jelentős állami támogatást kap 2019-ben a magyar kormánytól. Az idei állami támogatás ugyanis 383 millió forint.