Újabb építészeti díjával a Bölcs Vár lett 2019 legjobb műemlék épülete

Bölcs Vár bejárás
Vágólapra másolva!
A felújított Úri utca 21. alatt található egykori budai Óvárosháza épülete, a Bölcs Vár újabb rangos építészeti díjat nyert. Ahol elindult idén, ott mindehol a legjobbnak járó díjat nyerte az épület.
Vágólapra másolva!

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évzáró ünnepségén nyolc kategóriában összesen 13 építményt részesítettek Építőipari Nívódíjban. Köztük a Bölcs Várat, amely műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában bizonyult a legjobbnak.

„Az emblematikus épület, a 800 éves múltra visszatekintő budai Óvárosháza rekonstrukciójára több ütemben, a műemléki elvek tiszteletben tartásával került sor. A megújítás célja kettős: a barokk, ugyanakkor középkori elemeket is tartalmazó, számtalan átépítésen átesett, azok összes nyomát magán viselő épület építészeti értékeinek megőrzése és rekonstrukciója, valamint a mai kor technikai igényeihez igazodó színvonalas oktatási létesítmény méltó kialakítása volt. A kivitelezés során e kettős célt sikerült kulturáltan és igen magas színvonalon megvalósítani. A várhegy alatti barlangrendszerig lenyúló pince, a patinás helyiségek, közlekedők, lépcsők korhű rekonstrukciója mellett a vörösfenyő gerendás tetőtér is beépítésre került, a két udvar pedig árnyékolt üvegtetőt kapott. Az épület a Budai Vár egyik új ékköve lett" - szólt az indoklás.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Műemléki Világnaphoz kapcsolódóan, 2019. április 25-én kapta az első díjat az épület. Az 2019-es ICOMOS-Díjakat az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága adta át. A szervezet 2006 óta minden évben diplomával jutalmazza az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat. Idén négy rekonstrukció, köztük a Bölcs Vár épületének felújítása kapta meg a bizottság elismerését. A bizottság a díjazást a helyreállítás példamutató gondosságával, a kortárs elemek visszafogottságával és rendező jelenlétével indokolta.

November 15-én az építtető Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány kapott Pro Architectura díjban részesült, amelyet a Bölcs Vár tavaly átadott, felújított épületéért ítéltek oda.

A díjat odaítélők szerint méltó elismerése ez egy olyan történelmi múltú helyszínnek, amely túlélt több ostromot, tűzvészt és 800 éves múltjával mindig is a Várnegyed egyik központi színtere volt.

Külön kiemelték, hogy az egykori budai városháza műemlékké nyilvánított épülete a gondos és szakértő felújítás óta számos rangos kulturális eseménynek, szakmai konferenciának, egyedi kiállításnak, izgalmas könyvbemutatónak és kreatív kézműves műhelynek ad otthont.

November 20-án a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezett ünnepélyes díjátadón adták át a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen meghirdetett 2019-es Budapest Építészeti Nívódíjat, melyet szintén a régi budai városháza gyönyörűen felújított épülete, azaz a Bölcs Vár nyert el.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tervező Hetedik Műterem Kft. Szabó Levente Ybl-díjas építész vezetésével olyan átfogó műemléki helyreállítást tudott megvalósítani, amely méltó módon folytatja a magyar műemlékvédelem jó hagyományait.

– emelte ki az építész.

A Bölcs Vár idei elismerései:

  • ICOMOS-Díj
  • Pro Architectura díj
  • Budapest Építészeti Nívódíj
  • Építőipari Nívódíj

Az épületben ma egyetemi doktori iskola, kutatóközpont és a könyvesbolt működik. Szerdánként a Pallas Athéné Könyvkiadó tart izgalmas könyvbemutatókat, vasárnaponként pedig gyermekprogramok várják az érdeklődőket.