Újabb áttörést hozhat Orbán Viktor japán útja

ABE, Sindzó; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Abe Sindzó japán miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatóra érkezik Tokióban 2019. december 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Mind politikai, mind gazdasági téren komoly áttörést hozhat a pénteki Orbán Viktor-Abe Sindzó találkozó a japán-magyar kapcsolatokban. Orbán Viktor idén is sorra találkozik a világ vezető politikusaival. A magyar kormányfő nemzetközi befolyása vitathatatlan.
Vágólapra másolva!

A héten Tokióba látogatott Orbán Viktor miniszterelnök, és tárgyalást folytatott Abe Sindzó japán miniszterelnökkel.

Erősödő magyar-japán kapcsolatok

A diplomáciai találkozóhoz igazítva jelent meg egy cikk a The Diplomat külügyi szakportálon, amely a japán külpolitikában bekövetkezett változást elemzi. Az írás legfőbb megállapítása, hogy Tokió regionális szinten javítani, elmélyíteni igyekszik kapcsolatait, míg a földrajzilag távolabb fekvő térségekben a kapcsolatok bővítésére törekszik. Ennek jegyében 2019 kifejezetten sűrű év volt Abe Sindzó miniszterelnöknek és kormányának: Kínát, Dél-Koreát, Indiát, Iránt, Ausztráliát és az Európai Uniót is felkereste a japán kormányfő. A The Diplomat szerint Tokió külpolitikai aktivitása és útkeresése az Egyesült Államok kiszámíthatatlan külpolitikájára és Kína töretlen nyomulására vezethető vissza.

A Magyar Nemzet az Orbán-Sindzó csúcs kapcsán megjegyzi, az elmúlt években jelentősen megnövekedett a japán delegációk száma Magyarországon. A szakértői látogatások középpontjában az átalakuló világrend és Peking nemzetközi befolyásának megerősödése állt. Emiatt általánossá vált itthon a vélekedés, miszerint Japánnak nem tetszik az elmúlt években lendületesen bővülő magyar–kínai kapcsolatrendszer, nyilvánvalóan ők is ilyen erős kapcsolatokat szeretnének.

Áttörés jöhet a magyar-japán kapcsolatokban

A tegnapi Orbán-Sindzó találkozó ennek megfelelően

komoly áttörést hozhat mind politikai, mind gazdasági téren a japán-magyar kapcsolatokban.

Az egyeztetésre egyébként a két ország közötti hivatalos kapcsolatok felvételének 150. évfordulóján került sor. A pénteki sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök optimistán nyilatkozott a kétoldalú kapcsolatokról, hozzátéve, hogy van lelki tartalma a két nép barátságának. Orbán Viktor felidézte, hogy 1990-ben ott volt a magyar parlamentben, amikor át kellett alakítani Magyarországot, és a világ bizalmatlanul szemlélte, sikerült-e. "Volt azonban egy ország, amelyben egy percnyi bizalmatlanság sem volt. Japán, amely nem kérte vissza azonnal a hiteleit, fejlesztéseket hozott Magyarországra, és segített, hogy az ország ezt a nehéz időszakot túl tudja élni" - emelte ki az ázsiai ország szerepét.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy "tisztelői vagyunk a japán kultúrának és civilizációnak", mert "a magyar ember fejében és lelkében minden különösen értékes, ami egyedi". A gazdasági kérdésekre rátérve elmondta, Japán sikere fontos Magyarországnak, mert a legnagyobb ázsiai befektetőről van szó hazánkban. "Minél sikeresebb lesz Japán, annál nagyobb összegben fektethet be Magyarországon" - mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, Japán is érdekelt Magyarország sikerében, ezért támogatja, hogy modern technológiai beruházások érkezzenek hazánkba.

A találkozó olyan jól sikerült, hogy Orbán Viktor budapesti látogatásra hívta japán kollégáját. "1990 óta nem volt japán miniszterelnök Magyarországon, és jó lenne, ha együtt ünnepelhetnék ott a két nép barátságát" - mondta. A meghívásra Sindzó úgy reagált, hogy Japán tovább szeretné bővíteni gazdasági kapcsolatait Magyarországgal.

A Külgazdasági és külügyminisztérium tájékoztatása szerint a gazdasági kapcsolatok így is kiemelkedők. A Magyar Nemzet megkeresésére azt írta a tárca, hogy legfrissebb adataik szerint a kétoldalú áruforgalom 2019 első nyolc hónapjában – 2018-hoz képest – 0,1 százalékkal emelkedett, míg a teljes kereskedelmi mérleg 35 százalékkal erősödött. A befektetésekben Japán világviszonylatban a hetedik, Ázsiából pedig a legnagyobb hazánkban. Az MNB adatai szerint 2017-ben több mint 2,6 milliárd euró volt a japán tőkebefektetés-állomány Magyarországon, ez a szám az ezt megelőző évek során is folyamatosan emelkedett. Ma 170 japán vállalat működik nálunk, 33 000 főt foglalkoztatnak, és különösen az autóiparban jelentősek.
Abe Sindzó japán és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tokióban Forrás: Facebook

Sikeres a magyar diplomácia

Nem a magyar-japán kapcsolatok felpörgetése volt az egyetlen jelentős eredménye a magyar diplomáciának idén. Orbán Viktor

  • január 2-án, az új brazil elnök beiktatási ceremóniájának apropóján tárgyalt Brazíliavárosban Jair Bolsonaróval;
  • február 19-én Jeruzsálembe utazott Benjámin Netanjahu meghívására. Izrael a közel-keleti térség egyik kiemelten fontos állama, amely az illegális bevándorlást meg akarja állítani;
  • április 26-án, az "Egy övezet, egy út" kezdeményezés második nemzetközi fórumára látogatott Pekingbe, ahol kétoldalú eszmecserét folytatott Hszi Csin-pinggel;
  • május 13-án pedig Donald Trump amerikai elnök fogadta Washingtonban;
  • Angela Merkel német kancellár augusztus 19-én látogatott Sopronba a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára;
  • Emmanuel Macron francia államfő október 11-én fogadta a miniszterelnököt Párizsban.