A migráció nem egy humanitárius kérdés

Vágólapra másolva!
Farkas Örs politikai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában az európai biztonság és a munkaerőpiac helyzetéről beszélt.
Vágólapra másolva!

Az elemző a londoni NATO csúcstalálkozó kapcsán azt emelte ki, hogy a szövetség most jelentette ki, a migráció az egy alapvető biztonsági kockázat, amivel szemben lépéseket kell tenni. Hozzátette, végre van egy nagyon jelentős nemzetközi szervezet, amelyik a migráció kapcsán a magyar állásponttal megegyezően nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy amennyiben a magyar, így az európai határt is jelentős migrációs nyomás éri, akkor ez felfogható-e támadásnak, ami a NATO alapszabálya szerint a többi tagország, segítségét jelenti, Farkas Örs úgy felelt, ez függ a nyomás mértékétől, ez annak a fényében is érdekes, hogy mit történik majd Afrikában, ahonnan a következő nagy menekülthullámot várják.

Az elemző felidézte a biztonsági szolgálatok véleményét, mely szerint Görögországban több mint 100 ezer, Szerbiában több mint 30 ezer migráns várakozik, a magyar határzárnál is megemelkedett a bejönni szándékozók száma, véleménye szerint ez már kezd hasonlítani a 2015-ös kritikus állapotokra. Hozzátette, akkor is, most is szívesen hivatkoznak a bejönni szándékozók arra, kortól és sok mindentől függetlenül, hogy ők szíriaiak és kiskorúak. Szerencsére Magyarország korábban lépett már, de ma már Európa is felkészült az ilyen helyzetek kezelésére, bár az is igaz, hogy a német és a francia vezetés még mindig a willkommen politikát erőlteti.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.