Ne vegye meg ezeket a díszeket, életveszélyesek!

Vágólapra másolva!
Rengeteg életveszélyes karácsonyi díszt próbáltak bejuttatni az országba, az elmúlt hónapokban 150 ezer ilyen darabot foglaltak le és semmisítettek meg - írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A vásárlók azonban még mindig belefuthatnak ilyen termékekbe, főleg, ha nem megbízható helyen szerzik be a karácsonyi dekorációt - figyelmeztet a fogyasztóvédelem. A minisztérium közzé tette a vizsgált, hibás termékek listáját is.
Vágólapra másolva!

A minisztérium műszaki laboratóriumában november végéig 26 különböző fajtájú villamossági termék közül 21 típus bukott meg - írta közleményében a minisztérium.

A leggyakoribb hibák közé sorolták, hogy

a vezetékek cérnavékonyak voltak, a szigetelésük nem volt jó, és a dugó mérete sem volt megfelelő.

A legtöbb esetben a vezetékek könnyen szakadtak, túl rövidek voltak, nem érték el az előírt másfél métert. Olyan is előfordult, hogy a beltéri fényfüzért kültérre ajánlották.

Az ellenőrzött, hibás termékekről ITT talál bővebb tájékoztatást.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár azt mondta: „A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott termékeket, mert azok akár

áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak.

A dekorációs fényfüzéreket mindig olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a világítástechnikai termék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak - mondta a helyettes államtitkár. A piacokon és alkalmi árusoknál felbukkanó, jelölések nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségű eszközöket célszerű elkerülni.

A fényfüzérek termékbiztonsági ellenőrzései decemberben is folytatódnak - közölte a minisztérium.