A Színművészeti abszurd vizsgálata: miért akarnak megmenteni egy szexuális zaklatót?

Színművészeti Egyetem épület illusztrációk
Vágólapra másolva!
Elképesztő hozzáállást tanúsít a Színművészeti vezetése Gothár Péter szexuális zaklatási ügyéhez, derült ki abból a közleményből, amelyet Gothár "meghallgatásáról" adtak ki szerdán. A közleményt az az Upor László rektorhelyettes írta alá, aki aztán este az ATV Egyenes beszéd című műsorában bevallotta, hogy a meghallgatás helyett baráti, mondhatjuk, tiszteletteljes beszélgetés zajlott. Ahogy azt megírtuk: a közleményben alig esett szó Gothár Péterről, ehelyett arról szólt, hogy mennyire zavarja az egyetem vezetését az, hogy a sajtó egy része végzi a dolgát, megpróbál tudósítani az eseményekről, és megpróbálja kideríteni, mit is tett az a Gothár Péter, akit éppen az egyetem meg akar menteni.
Vágólapra másolva!

"A bizottság mai ülését a túlzott médiafigyelem csaknem lehetetlenné tette – a hasonló helyzetek jövőbeni elkerülése érdekében ezúton is kérjük a nyilvánosság és a sajtó együttműködését, segítségét. A sajtó képviselőinek is be kell látniuk, hogy egy nagy múltú nemzeti intézmény integritásának megőrzése, a magyar színház- és filmművészet felnövekvő nemzedékei képzésének zavartalansága rendkívüli horderejű ügy, tehát nem engedhető meg, hogy a napi bulvárhírek szintjén megfogalmazódó leegyszerűsítő ítéletek befolyásolhassák" - írta közleményében Upor László.

Fontos megismételni: a túlzott médiafigyelem mindössze annyit jelentett, hogy a Színművészeti Vas utcai épülete előtt megjelent hat médium. Közülük egyedül az Origo munkatársai léptek be az épületbe - miután beengedték őket -, de 10 órakor a meghallgatás eredetileg tervezett időpontjában minket is kiküldtek. Vagyis Upor László szerint azért nem tudtak bent ülésezni, és azért kellett máshova vinni a meghallgatást (egyes hírek szerint egyenesen Gothár Péter lakására), mert a munkájukat végző újságírók az érkező vagy távozó Gothárt szerették volna megkérdezni.

Ezek szerint úgy képzelik a Színművészeti vezetői, hogy a sajtó ne kérdezze meg Gothár Pétert, hogy mit csinált? Úgy képzelik, hogy ne kérdezze meg őket, hogy a vizsgálat milyen kérdésekre akar választ kapni?

Érdemes tisztázni valamit: természetesen fontos kérdés, hogy Gothár Péter a Színművészetin is zaklatott-e valakit. Ennek kiderítése kötelessége az egyetemnek, hiszen ha igen akkor az újabb következményekkel kell járjon. Azonban egyrészt ehhez nem elég az egyetem jelenlegi hallgatóit meghallgatni, és azt kideríteni, hogy Gothár zaklatta-e jelenlegi osztályának tagjait (többször leírtuk: a Színművészeti Egyetemen alapvetően kis létszámú, 8-10 fős osztályok vannak, a rendező hallgatók többsége pedig általában fiú - vagyis semmit nem mond, ha az derül ki, hogy Gothár jelenlegi osztályában éppen nem zaklatott senkit). Meg kell vizsgálni Gothár korábbi osztályait is - ennek azonban semmi jele nem látszik.

Másrészt:

ennek a vizsgálatnak az eredménye nem Gothár, hanem a Színművészeti jövőjét kell befolyásolja.

Gothár egyetemi tanári sorsa abban a pillanatban eldőlt, hogy kitiltották a Katonából, és ezt a kitiltást elfogadta, nem fellebbezett ellene, nem vitatta, és elismert egy szexuális zaklatást (amit ő eufemisztikusan helytelen közeledésnek nevezett). Nem taníthat egy egyetemen éppenhogy csak felnőtt fiatalokat olyan ember, akit ilyen súlyos cselekményen érnek.

Fel sem merülhet, hogy Gothár Péter a Színművészeti Egyetem oktatója maradhat.

Ha ez így lesz, akkor a Színművészeti vezetése deklarálja a leendő hallgatóknak: olyan helyre felvételiznek, ahol a vezetőknek semmi baja nincs azzal, ha szexuális zaklató van a tanárok között.

Elküldtük kérdéseinket Upor Lászlónak, a Színművészeti rektorhelyettesének. Arra voltunk kíváncsiak:

  • Miért gondolja úgy, hogy ellehetetleníti a vizsgálóbizottság munkáját, ha a sajtó személyesen kérdéseket tesz fel Gothár Péternek vagy a Színművészeti vezetésének?
  • Kiterjesztik-e a vizsgálatot Gothár Péter korábbi osztályaira?
  • Ha esetleg az is derülne ki, hogy Gothár Péter az egyetemen nem is zaklatott senkit, azok után, hogy a Katona József Színházban megtette, alkalmasnak tartja-e arra, hogy fiatal felnőtteket tanítson? Ha a Katona József Színházban - legalább - egyszer megtette, mi a garancia arra, hogy nem teszi meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen?
  • Nem tervezi-e, hogy az ügy botrányos kezelése miatt visszalép a rektorjelöltségtől?

Upor László eddig nem válaszolt. Ha megteszi, megírjuk.