Szili Katalin: A balliberális oldal semmit nem tanult a 2004-es népszavazásból

Szili Katalin, Tusványos
Vágólapra másolva!
Szili Katalin a kettős állampolgárságról szóló népszavazás tizenötödik évfordulójának alkalmából adott interjút a Magyar Nemzetnek. Úgy látja, a balliberális oldal semmit nem tanult a történtekből, és még ma is divat határon túl a nem magyar pártoknak, vezetőknek kampányolni.
Vágólapra másolva!

A határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott akkor még az MSZP-ben politizált, és részese volt annak a folyamatnak, ahogyan a balliberális elit elárulta az össznemzeti ügyet. Szili Katalin volt az egyetlen szocialista politikus, aki arccal vállalta, nem ért egyet a pártelit döntésével, miszerint nem támogatták a határon túli magyarok kettős állampolgárságának a megadását a népszavazáson.

"Szégyent éreztem, mert kiszolgáltattuk a határon túl élő magyarságot a többségi társadalomnak. Olyan volt, mintha a saját családunkat tagadtuk volna meg. Emellett szomorú voltam, mert tudtam, az elbukott népszavazás miatt hosszú időre elveszítettük annak az esélyét, hogy a nemzet egységes közösséggé formálódhasson." - így nyilatkozott tizenöt évvel a lesújtó eredménnyel végződött népszavazás után a Magyar Nemzetnek. Szili problémásnak tartja, hogy az MSZP és az SZDSZ képtelen volt megfelelően értékelni a helyzetet, és az akkori nagyobbik kormánypárt vezetése neoliberális irányt vett.

- határozta meg a felelősöket a társadalmi megosztottságért, bűnnek nevezve a balliberális pártok politikai stratégiáját. A miniszterelnöki megbízott úgy látja, ezzel a stratégiával nemcsak a határon túli magyarokat szolgáltatták ki, hanem a nemzeti érzelmű baloldali embereket is ellökték maguktól. "Sajnos a balliberális erők azóta sem nemzetben, hanem egy globális világban gondolkodnak." - tért ki a mostani helyzetre.

Szili Katalin, határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott. Forrás: Origo

Szerinte, ha 2004 környékén nem Gyurcsány Ferencnek hívják a kormányfőt, hanem Medgyessy Péternek, akkor könnyen másképp alakulhattak volna a dolgok. "Nem vagyok benne biztos, hogy ő belehajszolta volna a „nem" szavazat melletti kiállásba a kormányzópárti elitet" - mondta. Szili ismertetett egy történetet, ami tökéletesen megmutatta a szocialista párt hozzáállását a határon túli magyarokhoz: 2009 környékén a párt választmányi tagjaként felvetette, mi lenne, ha bocsánatot kérnének 2004. december 5-ért, elmondása szerint azonban a pártvezetés válaszra sem méltatta.

A beszélgetés során többször kitért arra, a népszavazás után milyen kritikákat kellett elviselnie korábbi pártjának politikája miatt. "A baloldalra zúduló kritikákat nekem kellett elviselnem, mert egyedül én mertem közéjük menni" - jellemezte a helyzetet. Egyik alkalommal egy sepsiszentgyörgyi taxis kiszállt az autójából, megölelte és sírva fakadt. "A bőrömön éreztem, hogy min mentek keresztül a határon túli honfitársaink" - mesélte, milyen érzelmekkel kellett szembesülnie.

A politikus úgy látja, a balliberális oldal semmit nem tanult a történtekből, és még ma is sikk határon túl a nem magyar pártoknak, vezetőknek kampányolni. "Szégyenteljes, ha valaki a saját honfitársaival szemben politizál akár a Kárpát-medencében, akár Brüsszelben." - értékelte a Momentum akcióit Szili, aki szerint a románok vagy az ukránok ilyen helyzetekben sohasem lesznek partnereink, a magyar politikai elitnek azokkal kell kapcsolatot kiépíteni, akik hozzánk tartoznak.

A baloldalon sokan árulónak tartják a politikust, hiszen 2010 után kilépett soraikból. "Nemes ügyek mellett álltam ki, és kikérem magamnak, hogy azok próbáljanak megbélyegezni, akik cserbenhagyták és szétverték a baloldalt. Amikor a házelnökségről leköszöntem, a beszédemet úgy fejeztem be, hogy bárhová vetődöm, mindig a nemzetemet fogom szolgálni. Nem fogok Brüsszelben igazat keresni magamnak, és nem rohanok a saját ellenfeleinknek kampányolni. Egyszer, ahogy 2004. december 5-ével, majd velem kapcsolatban is eljön az igazság pillanata." - zárta gondolatait.