Szolgáltatói tevékenységet folytatni a civil szervezetek felé

Vágólapra másolva!
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a civil szervezetekről beszélt, de szó volt még a Salgótarján utcai zsidó temetőről is.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, ma Magyarországon több mint hatvanezer civil szervezet van bejegyezve, ennek valamivel kevesebb mint a fele tekinthető aktívnak, az inaktívak közül vannak, amelyek csupán egy rövid időre függesztik fel a tevékenységüket, mert mint megjegyezte, a civil szférában is szükség van kreativitásra.

A civil szervezetek sokrétűek, vannak köztük országos lefedettséggel bírók, példaként hozta fel a helyettes államtitkár a nagycsaládosok szervezetét, amelynek nagyon sok önkéntes van. Ennek kapcsán azt tette hozzá, ma közel négyszázezer ember van, aki önkéntesként, azaz ingyen dolgozik valamelyik egyesületnél, alapítványnál. Vannak a nagyokon kívül kisebb civil szervezetek, amelyek közül például a vidékiek eszközhiánnyal kénytelenek szembesülni, így a magyar támogatási rendszer pont az ő érdekükben úgynevezett feles rendszer, azaz van szakmai és működési jellegű pályázat is számukra – mondta el Szalay-Bobrovniczky Vince.

Erre azért is van szükség, mert manapság nem igazán erős a magánmecenatúra, ami például a II. világháború előtt még megvolt, különös tekintettel a különböző egyházi civil szervezetekre. Ennek kapcsán azt emelte ki a politikus, hogy a történelmi egyházak, a körülöttük mozgó civil szervezetek közül nem igazán pályáznak a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA), de persze volt erre is már példa, a felekezetek közül pedig a zsidó szervezetek azok, amelyek a legkevésbé pályáznak az államhoz. De az is igaz, hogy azért érkeznek ilyen megkeresések, ami többek között annak is köszönhető, hogy a helyettes államtitkár másik munkája éppen a hazai zsidó szervezetekkel való kapcsolattartás.

A civil szervezetekkel kapcsolatban a kormány célja, bizonyos forrásokkal ellátni őket, részükre egyfajta szolgáltatói tevékenységet biztosítani.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.