Magyarország hatékony uniós fellépést szorgalmaz a pénzmosás és a terrorizmus ellen

VARGA Mihály
Nyíregyháza, 2019. szeptember 7. Varga Mihály pénzügyminiszter előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyarország hatékony uniós fellépést szorgalmaz a pénzmosás és a terrorizmus ellen, de az is fontos lenne, hogy az Európai Unió indokolatlanul ne vonjon el hatásköröket a nemzeti hatóságoktól - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az unió pénzügyminisztereinek csütörtöki ülése után.
Vágólapra másolva!

A pénzmosás és a terrorizmus elleni egységes és hatékony fellépés az Európai Unió minden tagállamának közös érdeke, de Magyarország továbbra sem támogatja a hatáskörök indokolatlan elvonását a nemzeti hatóságoktól - hangsúlyozta Varga Mihály az EU pénzügyminisztereinek (Ecofin) csütörtöki ülésén a tárca közleménye szerint. A tárcavezető szerint egy újabb, uniós intézmény létrehozása előtt tisztázni kell annak szerepét és azt, hogy valós megoldást jelentene-e az európai polgárok biztonságának javítására.

Az Ecofin csütörtöki ülésének kiemelt témája volt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés európai stratégiája - tájékoztatott Varga Mihály, aki elmondta, hogy

magyar részről aggályos a felügyeleti funkciók EU-szintű intézményekre való áthelyezése.

A felügyelet a közös szabályok betartása felett őrködne, de a magyar álláspont szerint a részletes, naprakész információkkal rendelkező nemzeti hatóságok hatékonyabban tudják kezelni az unió előtt álló kihívásokat - írták.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Varga Mihály elmondta, hogy a magyar kormány nem ért egyet a pénzügyminiszterek tanácsának azon határozatának megállapításaival, miszerint hazánk nem tett megfelelő intézkedéseket a jelentős eltérés eljárásában a költségvetési követelmények teljesítésére. Mint mondta:

Magyarország jelenleg az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdasága, a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően nemcsak kiegyensúlyozottá vált az államháztartás, a csökkenő államadósság mellett folyamatosan bővül a foglalkoztatás, nőnek a bérek is.

A tárcavezető a magyar álláspontot ismertetve a módszertani különbségekre is felhívta a figyelmet, és kiemelte, hogy a makrogazdasági és költségvetési folyamatok mellett az unió által diktált korrekciók szükségtelenül fékeznék a magyar gazdaság teljesítményét.

A pénzügyminiszterek megvitatták az EU fejlődő országok számára nyújtott nemzetközi fejlesztés-finanszírozás intézményi rendszerének átalakításáról szóló javaslatot is. Varga Mihály a magyar álláspontról szólva kifejtette: a fejlesztések finanszírozását a tömeges migrációt kibocsátó országokban kellene növelni,

a kiváltó okokra helyben megoldást találni beruházásokkal, munkahelyek teremtésével, infrastruktúrák kiépítésével

- olvasható a közleményben.