Színházak, artisták, a magyar cirkuszművészet jövője

Vágólapra másolva!
Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a munkájáról, a magyar kultúráról, a cirkuszművészet megújításáról is beszélt.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár beszélt a munkájáról, ami nagyon sok területet ölel fel, nem csak az általa sokat gyakorolt és nagyon kedvelt előadóművészetet. Példaként hozta fel a magyar levéltári rendszert, ami véleménye szerint Európában egyedülálló, mint hozzátette, az lenne a legjobb, ha ezeket az intézményeket a fiatalok is felkeresnék, hogy akár a saját családfájuk után is kutathassanak.

Fekete Péter külön beszélt a Várban lévő rekonstrukcióról, amelynek során megújul az a terület is, ahol jelenleg az Országos Széchenyi Könyvtár is található, azt azonban hozzátette, nincs még meg az OSZK új helye, azaz nem lehet tudni, hogy hova költözik. Valószínűleg egy kétlépcsős költözés lesz, azaz először egy ideiglenes helyre megy a könyvtár, hogy utána egy zöldmezős beruházás keretében kapja meg a végleges helyét, erről egyébként már nagyon komoly tárgyalások folynak – jegyezte meg a politikus.

Az államtitkár megerősítette azt az információt, amely szerint már több int hat hónapja dolgozik a kulturális kormányzat azon, hogy a magyar artistaképző létrehozzon egy együttműködést a kínai társintézménnyel. Ennek megfelelően jött el most egy kínai csoport a Nagycirkuszba, hogy a magyarok megismerhessék a kínai cirkuszvilág működését alaposabban, de ezen kívül a magyarországi cirkusz fesztiválra meghívták már a kínai iskola három jelentős produkcióját is. A következő feladat az lenne, de ez még csak álom szintjén van meg, hogy a magyar artistaképző Kínában indítson el egy komplett osztályt szeptembertől.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.