Palkovics László: Ha a Színművészeti vezetése tudott Gothár zaklatási ügyéről, de nem tett semmit, a minimum, hogy lemond

Palkovics László
Vágólapra másolva!
Ha a Színművészeti vezetéséből bárki tudott valamit Gothár Péter szexuális zaklatási ügyéről, de eltitkolta, akkor a minimum az, hogy le kell mondania - nyilatkozta az ATV-nek Palkovics László a Gothár-ügy kapcsán. Az innovációs és technológiai miniszter szerint azzal, hogy Máté Gábor, a Katona József Színház ügyvezető igazgatója egy éve tudott a molesztálásról, és mégsem tett semmit, felmerül a bűncselekmény gyanúja. Mint ismert, az egyetem - minisztériumi szakértők részvételével - ma hallgatja meg Gothárt.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tervek szerint szerdán délelőtt kezdődött Gothár Péter meghallgatása a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága előtt, Gothár két hete elismerte, szexuálisan zaklatta a Katona József Színház legalább egy női alkalmazottját. Mint kiderült, az esetre több mint egy éve került sor, a színház vezetősége pedig egy alibi, belső vizsgálattal igyekezett pontot tenni a történet végére. Csakhogy újabb és újabb részletek derültek ki a súlyos szexuális zaklatási ügyben, aminek következtében már nem lehetett olyan könnyen eltussolni a komoly botrányt. A nyomás következtében a Színművészeti kénytelen volt vizsgálatot indítani Gothár ügyében, amiben a fenntartó minisztérium által küldött képviselők is részt vesznek. Így minden adott ahhoz, hogy a közvélemény pontosabb képet kapjon arról, mit is követett el a Katona korábbi főrendezője, hány áldozata volt, és kik falaztak neki a Színművészeti vezetői közül.

Máté Gábor bűncselekményt követhetett el

Az ATV a vizsgálatról kérdezte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, mint a fenntartó minisztérium vezetőjét. A politikus szerint szét kell választani a különböző ügyeket, és elsőként Máté Gábornak, a színház ügyvezető igazgatójának a felelősségére tért ki. Mint ismert, az intézményvezető sokáig segített Gothárnak a titkolózásban, és mint kiderült, titoktartási szerződést íratott alá beosztottjaival, miután kiderült a molesztálás ténye. "Az, hogy egy színház igazgatója, Máté Gábor már egy éve tud arról, hogy a színház egyik rendezője zaklatja az ottani kollégákat, és nem tesz semmit az ügyben, az nem helyes, nem elfogadható" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve:

A Színművészeti Egyetem szerepéről pedig azt mondta a miniszter, hogy esetükben "csak vélelmezésről lehet beszélni, nem tudjuk, hogy történt-e bármi." Felhívta a figyelmet, hogy két évvel ezelőtt volt már egy ilyen eset a színművészeti egyetemen, akkor Marton László esetében az egyetemen a vizsgálat lezárásáig felfüggesztették az oktatói tevékenységét, és a színművészeti egyetem azt állította, hogy lerakta annak az alapjait, hogy az ilyen esetek elkerülhetőek legyenek, illetve erkölcsileg felelősségre vonhatóak legyenek, akik ilyesmit elkövetnek.

Palkovics László arról is beszélt az ATV-nek, hogy a színművészeti egyetem mint felsőoktatási intézmény felügyelete az ITM-hez tartozik, így az innovációs tárca is delegál szakértőt a szerdai Gothár Péter ügyében folytatott etikai vizsgálathoz. "A mi kollégánk is jelen lesz a meghallgatáson" - tette hozzá. "Várjuk meg, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye. Egyelőre egyfajta szóbeszéd, hogy ott is történhetett valami, hiszen a rendező tanít a Színművészeti Egyetemen is - jelentette ki a miniszter. "Ha ott is történt hasonló eset, mint a színházban, és ez bebizonyosodik, akkor annak az egyetemen is személyi következménye kell, hogy legyen akár a dolgot elkövető, akár az azt eltussoló egyetemi vezető vonatkozásában" - szögezte le Palkovics László.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fotó: Talán Csaba

Végül az ATV kérdésére, miszerint le kell-e mondania Upor Lászlónak, ha valami kiderül, Palkovics úgy felelt, attól függ, hogy mi történt.

"De akkor annak további következményei is vannak, ha valóban zaklatás történt az egyetemen, és annak vezetése valóban nem tett semmit, hogy ez ne folytatódjon. De ezt még nem tudjuk" - ismételte meg a miniszter.