Tovább húzza az időt a Színművészeti Gothár Péter szexuális zaklatási ügyében

Színművészeti Egyetem épülete Vas utca
Vágólapra másolva!
Nem született döntés a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottságának ülésén, ahol ma Gothár Pétert is meghallgatták. Az ülésről nem is nyilatkoznak. Információink szerint az egyetem, amennyire csak tudja, próbálja húzni az eljárást, arra számítva, hogy elül a sajtóvisszhang. Az ülést nap közben kétszer is elhalasztották, az eredetileg tervezett 10 óra helyett délután fél kettőkor kezdődött, ráadásul külső, titkos helyszínen, hogy Gothár Péternek véletlenül se kelljen az újságírókkal találkozni és a kérdéseikre válaszolni. 
Vágólapra másolva!

A meghallgatás eredetileg a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületébe volt kiírva. Amikor azonban az egyetem vezetése meglátta az Origo stábját (majd a sajtó többi helyszínre érkező munkatársát), akkor kétszer is elhalasztották a kezdést. Később az is kiderült, hogy nem is a Színművészeti épületében volt az ülés (még olyan hír is elterjedt, hogy a bizottság egyenesen Gothár Péter lakására ment).

A Színház- és Filmművészeti egyetem Vas utcai épülete Forrás: Wikimedia Commons

Késő délutánra annyit sikerült megtudni, hogy az ülés véget ért, de döntés nem született. Ami azt jelenti, hogy

biztosan sor kerül majd új tárgyalásra is.

Arról, hogy mi hangzott el, semmilyen tájékoztatást nem adtak eddig, bár a Színművészeti sajtósa korábban közleményt ígért.

Az Origo információ szerint a Színművészeti vezetésének az a taktikája, hogy leszűkíti a vizsgálatot a Színművészeti Egyetemen történtekre, és azt mondja, hogy nem tartozik rájuk, hogy Gothár Péter a Katonában mit csinált, az egyetemen pedig nem érkezett ellene panasz. Ez persze, morálisan is védhetetlen: hogyan taníthat fiatalokat egy szexuális zaklató csak azért, mert eddig - esetleg - csak máshol zaklatott. Könnyű belátni: ez alapján a logika alapján Gothár akár végigjárhatná az összes budapesti balliberális színházat, mondván, az új helyen még nem csinált semmit.

Ráadásul emlékeztetnünk kell: az egyetemen kislétszámú osztályok vannak, ráadásul a filmrendező osztályokban a hallgatók között mindig több a fiú, mint a lány. Így nem lehetetlen, hogy a néhány lány hallgató közül nem zaklatott senkit.

Azonban azt sem tudni, a vizsgálatot kiterjesztették-e a korábbi évfolyamokra,

vagy csak azt vizsgálták, hogy a jelenlegi hallgatók közül érkezett-e panasz. Ne felejtsük el, hogy a korábbi zaklatási ügyekben is több éves esetek kerültek elő.

A Színművészeti titkolózása, Gothár rejtegetése, az ülés halasztása és a mai eredménytelenség nem arra utal, hogy Gothár Péternek és a Színművészetinek ne lenne félnivalója.