Szijjártó Péter: A V4-ek az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól

LAJCÁK, Miroslav; SZIJJÁRTÓ Péter; PETRÍCEK, Tomás
Prága, 2019. december 2. Tomás Petrícek cseh, Jacek Czaputovicz lengyel külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter (b-j) sajtóértekezleten vesz részt a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek tanácskozása után Prágában 2019. december 2-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
A V4-ek (visegrádi négyek) az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a négy visegrádi ország külügyminisztereinek prágai találkozója után közölte:

"A Jean-Claude Juncker vezette előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat szinte teljes mértékű leállítása volt.

Ezért azt várjuk az új Európai Bizottságtól, hogy új korszakot nyisson az Európai Unió bővítésének és a Nyugat-Balkán integrálásának tekintetében."

Tomás Petrícek cseh, Jacek Czaputovicz lengyel külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter (b-j) sajtóértekezleten vesz részt a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek tanácskozása után Prágában Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Aláhúzta: meggyőződése, hogy Várhelyi Olivér magyar biztossal jó kezekbe került a bővítés területe.

- tette hozzá Szijjártó Péter.

Azt gondoljuk - fejtette ki a miniszter -, hogy az Európai Unió érdekeivel meredeken ellentétes az elmúlt évek bővítést ellehetetlenítő politikája.

- szögezte le a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter kudarcnak minősítette a finn EU-elnökséget, mert az a bővítési folyamat egyetlen új tárgyalási fejezetét sem volt képes megnyitni fél év alatt, ami korábban még soha nem fordult elő. Mint megjegyezte,

a finnek nem valódi munkájukra koncentráltak, hanem a közép-európai országok megleckéztetésével foglalkoztak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Az MTI kérdésére - miszerint foglalkoztak-e a miniszterek Horst Seehofer német belügyminiszternek a menekültek befogadását érintő új javaslataival - Szijjártó Péter elmondta, a téma külön nem volt napirenden, de a V4-ek álláspontja egyértelmű:

- mutatott rá Szijjártó Péter.

Kifejtette, hogy

a visegrádi országok ragaszkodnak nemzeti identitásukhoz, kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz.

Szerinte ezért lehet az, hogy Közép-Európa ma az Európai Unió egyik legsikeresebb régiója, egyértelműen a növekedés motorja.

"Egyetlenegy illegális bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni.

Nem fogadunk el semmifajta nyomásgyakorlást, és ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy mi, magyarok dönthessünk arról, kit engedünk be országunkba, és kikkel akarunk együtt élni"

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter Prágában.