Szijjártó Péter: A V4-ek az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól

2019.12.02. 13:08

A V4-ek (visegrádi négyek) az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn.

Szijjártó Péter a négy visegrádi ország külügyminisztereinek prágai találkozója után közölte:  "A Jean-Claude Juncker vezette előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat szinte teljes mértékű leállítása volt. Ezért azt várjuk az új Európai Bizottságtól, hogy új korszakot nyisson az Európai Unió bővítésének és a Nyugat-Balkán integrálásának tekintetében."

Tomás Petrícek cseh, Jacek Czaputovicz lengyel külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter (b-j) sajtóértekezleten vesz részt a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek tanácskozása után PrágábanForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Aláhúzta: meggyőződése, hogy Várhelyi Olivér magyar biztossal jó kezekbe került a bővítés területe. 
Megállapodtunk abban, hogy a V4-ek támogatni fogják a magyar bővítési biztos törekvését a bővítési folyamat felgyorsítására - tette hozzá Szijjártó Péter.

Azt gondoljuk - fejtette ki a miniszter -, hogy az Európai Unió érdekeivel meredeken ellentétes az elmúlt évek bővítést ellehetetlenítő politikája. Az EU-nak és benne Magyarországnak az a politikai, biztonsági, gazdasági és stratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán térsége minél hamarabb integrálva legyen Európába, mert így sokkal jobban ellent tud állni a migrációs nyomásnak - szögezte le a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter kudarcnak minősítette a finn EU-elnökséget, mert az a bővítési folyamat egyetlen új tárgyalási fejezetét sem volt képes megnyitni fél év alatt, ami korábban még soha nem fordult elő. Mint megjegyezte, a finnek nem valódi munkájukra koncentráltak, hanem a közép-európai országok megleckéztetésével foglalkoztak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Az MTI kérdésére - miszerint foglalkoztak-e a miniszterek Horst Seehofer német belügyminiszternek a menekültek befogadását érintő új javaslataival - Szijjártó Péter elmondta, a téma külön nem volt napirenden, de a V4-ek álláspontja egyértelmű: Nem vagyunk hajlandók egyetlen illegális bevándorlót sem befogadni Közép-Európába. Közép-Európa sikere, biztonsága éppen annak tudható be, hogy szigorú migrációellenes politikát folytattunk és fogunk folytatni a jövőben is - mutatott rá Szijjártó Péter.

Kifejtette, hogy a visegrádi országok ragaszkodnak nemzeti identitásukhoz, kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz.  Szerinte ezért lehet az, hogy Közép-Európa ma az Európai Unió egyik legsikeresebb régiója, egyértelműen a növekedés motorja.

"Egyetlenegy illegális bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni. Nem fogadunk el semmifajta nyomásgyakorlást, és ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy mi, magyarok dönthessünk arról, kit engedünk be országunkba, és kikkel akarunk együtt élni"  - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Prágában.