Szájer József: Reménykedünk, hogy változást hoz az új Európai Bizottság

VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2019. november 27. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság bizottság megválasztott elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2019. november 27-én. Von der Leyen azen a napon terjeszti a parlament elé jóváhagyásra az általa vezetett testület tagjainak névsorát. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Óvatosan reménykedünk abban, hogy az új Európai Bizottság (EB) felállásával változás történik a kontinensen - mondta Szájer József,  a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn. Szájer reméli, hogy a bizottság visszatér a realitásokhoz, de úgy véli, hogy a feszültségek tovább fognak éleződni a "bevándorlótársadalmak" és a migrációt elutasító államok között.
Vágólapra másolva!

Szájer József az Alapjogokért Központ Európa & Unió - Föderalisták és szuverenisták 70 éves harca - ki nevet a végén? című konferenciáján szólalt fel. A politikus

hallatlan sikernek nevezte, hogy a magyar biztos, Várhelyi Olivér lett felelős a szomszédságpolitikáért és a bővítésért.

A bővítés a következő öt év stratégiai ágazata lesz, és Magyarország éppen ezt a portfóliót akarta megkapni.

Ez először sikerült az Európai Unió történetében

- közölte.

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az új EB megalakulásával az unió óvatosan visszatér a realitásokhoz, szerinte a bizottság eddig "ideológiai fegyverként működött".

A német-francia tengely mellett már a visegrádi négyek (V4: Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) is tényezők lettek - hangoztatta Szájer József.

Hozzáfűzte, hogy kezd áthelyeződni az EU gazdasági súlypontja.

Szájer József európai parlamenti képviselő Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A képviselő úgy vélekedett, hogy

a jövőben tovább fognak éleződni a feszültségek a "bevándorlótársadalmak" és a migrációt elutasító államok között.

A V4-ek az utóbbi körbe tartoznak - jelezte.

Szájer József azt mondta, az elmúlt időszakban az EU átlépte az egyenrangúság elvét, és büntetni kezdett bizonyos tagállamokat, egyfajta gyarmati gondolkodásmód uralkodott el.

Kiemelte, hogy a V4-ek fokozottan érzékenyek a hierarchikus viszonyokra, mert lakosságuk hosszú időn keresztül meg volt fosztva nemzeti függetlenségétől.

Az EP-képviselő közölte, hogy a kényszerektől vissza kell térni az egyenrangúsághoz és az együttműködéshez, bizonyos ügyekben pedig nem szabad elvenni a tagállamok vétójogát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Varga Judit igazságügyi miniszter a tanácskozáson azt hangoztatta, hogy a nemzeti jelleg nem zárja ki az európaiságot.

- tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy a föderalisták hetven év alatt azt érték el, hogy az EU mindenkire tekintettel van, kivéve az európaiakat.

Egyéni jogokat ad, a közösségi kötelezettségeket viszont nem kéri számon.

Amit tehetünk, hogy felmutatjuk, van alternatíva, még akkor is, ha az szembemegy a fősodorral - közölte.

Varga Judit azt mondta, az EB-nek fel kellene hagynia a politikai aktivizmussal, például azzal, hogy fegyverként használja a kötelezettségszegési eljárásokat. Hozzátette, hogy a jogszabályoknak nem a kiterjesztésére lenne szükség, hanem az észszerűsítésére.

Varga Judit Forrás: Miniszterelnökség/Botár Gergely

A miniszter kiemelte, hogy meg kell őrizni az európai vívmányokat, ám ehhez leginkább az őszinteség hiányzik. A politikai kultúrában egyre kevésbé nevezik a nevükön a dolgokat.