A legnagyobb hidegben, hóban maradt tető nélkül a sződi család

Sződ, tetőfedő, csalás, kár, 2019.12.02.
Vágólapra másolva!
Elképesztő kálváriába keveredett egy négytagú sződi család. A házuk tetőszerkezetét akarták kicseréltetni, hitelt is felvettek. Ezután követték el a legnagyobb hibát, megbíztak egy ismerősükben. Most a tető életveszélyes, és nem tudják, mi lesz ezután. Két kisgyerekük van, a hó pedig már ezen a héten leesett.
Vágólapra másolva!

A becsapott fiatal anya kedvesen fogadott minket, amikor megérkeztünk a család sződi otthonába. Kinyitotta a kaput, majd behívott minket a nappaliba, ahol teával kínált minket, mielőtt beszélgetni kezdtünk.

Ebben a házban él a család a két kislánnyal Fotó: Szabó Gábor - Origo
Katát és családját nagyon megviselték a történtek Fotó: Szabó Gábor - Origo

A ház és az udvar is szép, rendezett és tiszta volt, a szobák ízlésesen berendezettek, a nehéz körülmények ellenére is. Férje épp dolgozott, nagyobbik lánya, a négyéves Bianka a szomszéd családnál játszott, a kisebbik, a hét hónapos Bogi a babakocsiban aludt az előszobában.

- kezdte Kata.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A férfi ugyan a megbeszélt időpontnál két héttel hamarabb jelentkezett, hogy alkalmazottaival együtt hozzálátnának a munkához, de Kata és férje, Viktor ennek még örültek is, hogy így hamarabb készen lesz.

A férfi elment hozzájuk lemérni a tetőt, és összeírta, hogy milyen anyagokra van szüksége, és azok mennyibe kerülnek, és a cég nevét, ahonnan megrendelik. Emellett

közölte, hogy a munkadíja, ha az anyagárat levonják, 1,2 millió forint, amit négy részletben kért.

Első részletként vállalta a bontást 300 ezerért, másodikként a szarufázást 400 ezerért, harmadikként a fóliázást, bádogozást 250 ezerért, és a negyedik részlet volt a tető teljes befejezése, amiért további 250 ezer forintot kért.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szeptember 30-án megkezdték a munkát, amit el is végeztek, ezért megkapták az első részletet. Az első hét péntekére ígérték a szarufázás befejezését, de nem teljesítették, mondván, hogy az átutalás egy nappal később megy át. A férfi azonban azt kérte tőlük csütörtökön, hogy párja bankszámlájára utalják át a munkáért járó 400 ezer forintot, és ígérte, hogy péntekre befejezik. Kata és párja ekkor még megbíztak benne, átutalták a pénzt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azonban egyre több dolog tűnt föl, ami miatt a család gyanakodni kezdett:

A férfi azt mondta, egy budapesti cégtől veszi az anyagot. Az árról egy papírt is mutatott, amelyet a tulajdonos lefényképezett.

Kedden aztán felhívta a céget.

Kiderült, hogy Erik nem kért árajánlatot. Amikor Kata ezt megtette, látta, hogy egyáltalán nem egyezik az, amit a férfi leírt a valós árakkal. Ráadásul megtudták, hogy a férfi a bádogot máshonnan hozatta, ugyanis az a budapesti cég nem is foglalkozik anyagszállítással.

Kedden a férfi egyedül érkezett, és megcsinálta a lécezést, ám mint utóbb kiderült, rosszul. Csütörtök este Erik kérte Katától Facebookon a harmadik részletet. Mivel azonban nem volt kész a munkával, nem kapta meg a kért összeget:

- küldte neki Kata aznap egy üzenetben.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ennek ellenére még másnap is próbálkozott, hogy legalább 100 ezret fizessenek, hogy azt szét tudja osztani a munkásai között. A család azonban ekkor már hajthatatlan volt, közölték vele, hogy amíg nem végeznek a megbeszélt munkával, nem kapják meg a pénzt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A következő héten már több alkalmazott is nekilátott a munkának Erikkel együtt, Erik pedig ismét kérte a részletet,

a munkát azonban még mindig nem fejezték be, és nem is a megbeszélt sorrend szerint haladtak. Kata férje azonban, hogy motiválja őket, és hogy ne tűnjön bizalmatlannak, megadta nekik a pénzt.

Szerdán elkezdték felrakni a cserepeket, amikor Erik szólt, hogy nem lesz elég a megrendelt anyag, elszámolták. Ez újabb gyanúra adott okot, már csak azért is, mert párja állítása szerint ő, mint kiváló mesterember, ránézésre is megmondja, mennyi cserép szükséges.

Ráadásul még aznap történt, hogy bent voltak a szobában, amikor

a visszatükröződő ablaküvegen át látták, hogy a kerítésen átemelik a 4 méteres csatornájukat.

Amikor Kata férje kérdezte, hová viszik, közölték, hogy ki kell cserélniük 2 méteresre. Nem kértek számlát, és azt sem kérdezték meg, honnan vették, egyszerűen eltűntek vele, és pár óra múlva tértek vissza.

Ezek után a férfi további 140 ezret akart elkérni, de közölték vele, hogy csak akkor kapja meg, ha kész lesz a munka.

"Hétvégére írtam még Eriknek, hogy ha bármit ki szeretnének vinni, előtte szóljanak. Illetve zárva lesznek a lenti melléképületek és a kapu is. Erre már elkezdte írni, hogy nem tetszik neki a vádaskodás, és hogy ez a munka neki már deficitben van, és az ereszkihozás sem volt benne az árban. Erre átküldte párom neki azt a Messenger-üzenetet, amiben az elején erre kérdezünk rá, hogy ez is benne van-e az árban, amire a válasz az volt, hogy igen. Erre már nem tudott mit írni. Az átvett pénzek átvételét aláírással igazolta. Összesen 950.000 Ft-ot fizettünk ki. Következő hét hétfőn reggel beküldte az alkalmazottját a szerszámokért. Ő már be sem jött. A kérdésére, hogy mikor fognak ma kezdeni, azt mondták, hogy soha. Fogták magukat és leléptek. Az elején 1 hetet ígért, hogy kész lesz. Három hét után léptek le, úgy, hogy direkt húzták az időt az utolsó héten."

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A férfi és munkásai 70%-os készenlétben hagyták félbe a munkát október 21-én, azóta a család nem látta őket. Sem a cserepezést, sem a bádogozást nem fejezték be, ahogyan a csatornázást és a dobozolást sem.

Ekkor Kata és Viktor

eldöntötték, keresnek valakit, aki befejezi a cserepezést. Összesen 27 ácsot kértek meg, ám egyik sem vállalta. Közölték, hogy nem nyúlnak hozzá, mert a tetőszerkezet nincs rendben, és hívjanak statikust, nézessék meg vele. Amikor a statikus megérkezett, és megvizsgálta a tetőt, közölte, hogy le kell bontani, mert életveszélyes.

A család ekkor kis híján sokkot kapott, ugyanis már 3,6 millió forintnál jártak.

Félkész, és egyben életveszélyes állapotban hagyták a tetőt Fotó: Szabó Gábor - Origo
A statikus véleménye szerint az egész tetőt le kell bontani, és újraépíteni Forrás: F. Kata

Ahogyan Viktor a levelében említette, a férfinak nem volt ács végzettsége sem,

eredetileg cukrász szakmája van, ennek ellenére az interneten is úgy hirdeti magát, mint tetőfedő, bádogos és gipszkartonos.

Nem volt bejelentett munkája sem, feketén dolgozott, saját bankszámlával sem rendelkezett, emiatt kérte, hogy a párja bankszámlájára utalják a pénzt.

Ma délután pedig a fiatal anya értesített bennünket, hogy a Facebookról megtudta, hogy a férfi egy korábbi munkatársa nevében vállalta a munkát, és az ő cége nevére hivatkozott.

Ezután már

hiába próbálták felvenni a kapcsolatot Erikkel és párjával,

hogy rendezzék az ügyet békésen, eltűntek, letiltották őket Facebookon, és a telefont sem vették fel.

Mi is megkerestük őt telefonon a történtekkel kapcsolatban. Fölvette a telefont, be is mutatkozott, de

amikor feltettük neki a kérdéseinket, hogy mi igaz abból, hogy átverte a családot, szó nélkül letette a telefont.

A családnak jelenleg 3,5 millió forintra lenne szüksége a komplett tetőcseréhez, amit két kisgyerek mellett nehéz előteremteni, annak ellenére is, hogy a férfinek rendszeres, bejelentett munkája van.

A család ezért a Facebookon kért segítséget. A faluban lévő ismerősök és barátok össze is fogtak, és egy focimeccs döntőjén gyűjtést szerveztek számukra.

Bárki, aki úgy gondolja, hogy hozzá tudna járulni a felújításhoz, a következő bankszámlaszámra tud utalni:

Bognár Viktor: 11773456-06664723, Közlemény: Adomány

Fotó: Szabó Gábor - Origo