Elindult Magyarország legnagyobb ünnepi összefogása

Vágólapra másolva!
Advent első vasárnapján hirdette meg az Ökumenikus Segélyszervezet – immár 24. alkalommal – az országos adventi pénzadománygyűjtését. A felhívás jelmondata az „Ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek." Ez is azt mutatja, hogy az ünnepi összefogás nem csupán az ajándékozásról szól. Azért gyűjt a segélyszervezet, hogy egész évben tudja segíteni a nélkülözőket, és hogy kitörési pontokat kínáljon a szegénységben élő családoknak. Az idén is sokféleképpen csatlakozhatnak az emberek a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez.
Vágólapra másolva!

Az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés emblémája, a szeretet.éhség. tört mézeskalácsszív évente emberek százezrei számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával. Ez az egyre szélesedő ünnepi összefogás teszi lehetővé, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az ünnepeken túl is, egész évben hatékonyan tudja segíteni a nélkülözőket és bajba jutottakat. Az adventi adománygyűjtés hagyományainak része, hogy az összefogás az első adventi gyertya közös meggyújtásával veszi kezdetét.

Lévai Anikó és Lehel László meggyújtják az adventi koszorú első gyertyáját Forrás: Fekete Dániel/MÖS

A gyertyát az idén Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója közösen gyújtotta meg, majd Rost Andrea operaénekes, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész egy karácsonyi dalt énekelt.

Forrás: Fekete Dániel/MÖS

Mire költik az adományokat?

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója beszélt a tavalyi adománygyűjtésből megvalósult segélyakciókról. Elmondta, hogy több ezer adag ételt osztottak a rászorulóknak, tüzelőket, élelmiszercsomagokat osztottak,

valamint a segélyszervezet átmeneti otthonaiban élő családok és további több ezer gyermek számára szerveztek karácsonyi programokat.

Forrás: Fekete Dániel/MÖS

Az adományokból több mint 31 millió forintot költöttek konkrét fejlesztésekre – például berendezték a 2019 nyarán megnyitott kastélyosdombói gyermektábort, és felújították a szolnoki családok átmeneti otthonának a tetőszerkezetét. Ezenkívül hozzájárultak a hajléktalanokat segítő gyulai éjjeli menedékének és átmeneti szállásának felújításához, a kastélyosdombói továbbképzőközpont fejlesztéséhez, az orosházi családok átmeneti otthona udvarán létrehozott játszótér megépítéséhez, valamint a soproni szenvedélybetegek nappali intézményének létrehozásához.

A gyűjtés során befolyt adományok legnagyobb részét az Ökumenikus Segélyszervezet 2019-ben is a mindennapokban zajló segítő munkájának támogatására fordította:

17 regionális központban közel 400 munkatárssal mintegy 80 szociális szolgáltatást működtet az év 365 napján a Segélyszervezet.

Az elnök-igazgató kiemelte:

a segélyszervezet működése elképzelhetetlen a széleskörű ünnepi összefogás nélkül, és hasonló célokért gyűjtenek idén adventben is.

Hogyan segíthet?

a 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani és rendelkezik bankkártyával, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat. Természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken is – a bankszámlaszámot a segélyszervezet honlapján megtalálhatja mindenki.

Forrás: Fekete Dániel/MÖS

November 22-én megnyílt a segélyszervezet Adománypontja is a Bazilikánál található Adventi vásáron, ahol önkéntesek fogadják a pénzadományt a látogatóktól. A helyszínen megismerkedhetnek az emberek a segélyszervezet munkájával, az adományboltban pedig a karitatív szervezet intézményeiben készített ajándéktárgyak vásárlásával lehet segíteni.

Forrás: Fekete Dániel/MÖS

A nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokban gyűjtik a pénzfelajánlásokat vagy csekken lehet adományozni. Az Opera által szervezett Diótörő Fesztivál keretében az ott vásárolt forralt bor és más finomságok árával támogathatják a kitűzött célokat az Erkel Színház előtt az adományozni kívánók.