Ostromállapot: soha nem látott migrációs hullám közeledik

Vágólapra másolva!
Megint óriási migrációs nyomás fenyegeti a Balkán felől Magyarországot, rajtunk keresztül az egész  Európai Uniót. Törökországban legalább 4 millió migráns tartózkodik, ez év november közepéig pedig közel 400 ezren próbáltak meg onnan illegálisan Európába jönni, ami 128 ezerrel több, mint a tavalyi egész éves adat. A Balkánon eddig 106 ezer migránst regisztráltak, de ebben a számban nincsenek benne az illegálisan érkezők, így valójában nem tudjuk, hogy hányan lehetnek. Magyarország és az EU biztonsága a migráció szempontjából is szorosan összefügg a Nyugat-Balkánnal, éppen ezért akarták a Soros-szervezetek és a hazai ellenzék megakadályozni, hogy a magyar Várhelyi Olivér kapja meg a bővítési és szomszédságpolitikáért felelős biztosi tisztséget. Súlyos aggodalomra ad okot, hogy a migránsok már alagutakat ásnak a magyar határzár alatt, illetve a felszínen megrongálják a kerítést. Csak idén január és november között közel 12 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar határt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 5400-an, vagyis több mint a duplájára nőtt az illegális migránsok száma. Emiatt Németh Szilárd honvédelmi államtitkár összehívta a Fidesz-frakció bevándorlásellenes kabinetjét.
Vágólapra másolva!

A becslések alapján Törökországban legkevesebb 4 millió migráns torlódott fel, akik többségükben szírek, irakiak és afgánok.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, hogy

Migránsok a szlovén-horvát határon. A kép illusztráció Forrás: MTI/EPA/NAKE BATEV

Ezenfelül

Törökországból 398 ezer illegális határátlépési kísérletről jelentettek 2019. január 1. és 2019. november 15. között, ami 128 ezerrel több, mint a tavalyi egész éves adat.

A fokozatosan erősödő migrációs nyomást Magyarország is egyre inkább érzi. A magyar-szerb határon gyakorlatilag ostromhelyzet alakult ki.

Idén január és november között közel 12 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar határt,

míg tavaly ugyanebben az időszakban 5400-an.

Csak november folyamán közel 2500 migráns próbált meg bejutni Magyarország területére.

A déli határainkhoz érkező migránsok már új módszerek alapján próbálnak meg átjutni a biztonsági határzáron.

Ahogy arról a rendőrség legújabb összegzése alapján az Origo beszámolt,

az illegális migránsok próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, de a rendőrök találtak már két, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli, amúgy életveszélyes alagutat is.

Egy migránsok által ásott alagút Forrás: MTI/ORFK/ORFK/-

A határzár megrongálásáról a rendőrség a YouTube-csatornáján egy megdöbbentő videofelvételt tett közzé.

A felvételt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a következőképpen kommentálta: „Aki bármilyen okból azt gondolná, hogy mérséklődött az Európára nehezedő migrációs nyomás, nézze meg ezeket a rendőrségi felvételeket. A déli határnál készültek. Amit 2015 óta láttunk, az még csak a kezdet. Csak Törökországban milliók várnak arra, hogy Európa felé indulhassanak. A határok védelme fontosabb, mint valaha."

Az alagutakat a járőröző rendőrök találták meg a Csongrád megyei Ásotthalom és a Bács-Kiskun megyei Csikéria térségében.

Csütörtökön a 34 méter hosszú ásotthalmi alagútnál 44 illegális migránst állítottak meg

míg a körülbelül 22 méteres csikériai járatnál eddig még valószínűleg senki nem tudott átjönni, a rendőrök még előtte felfedezték.

Az alagutak készítői egyébként mindkét esetben nagy gondot fordítottak az álcázásra; a be- és kijáratokat növényekkel takarták el, de a rendőrök az alagutakat betemették.

Csak november 29-én, pénteken

100 illegálisan Magyarországon tartózkodó migránst fogtak el,

majd kísértek át a határkerítésen, 12 főt megakadályoztak a hazánk területére történő törvénytelen belépésben, további 39 határsértőt fogtak el, egy személy ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - közölte a rendőrség a hivatalos oldalán.

November 30-án szombaton pedig tizenegy esetben, összesen 31 határsértő migránst tartóztattak fel Röszke, Szeged és Mórahalom területén.

A feltartóztatott migráns férfiak szír, afgán és palesztin állampolgárnak vallották magukat, de papírokkal nem tudták igazolni a származásukat.

A rendőrök a migránsokat visszavitték a határzárhoz.

Az új Bizottság döntéseire várunk

Bakondi György közölte, hogy jelentős részben az eddigi brüsszeli vezetés miatt van az, hogy nem sikerült megállítani a migránsok beözönlését az Európai Unió területére.

Hangsúlyozta, hogy

Ebben a budapesti kormány pedig kiemelten számít Várhelyi Olivérre, az új, Ursula von der Leyen vezette bizottság bővítési és szomszédságpolitikáért felelős biztosára.

Várhelyi Olivér Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Magyarország és egyben az Európai Unió biztonsága a migráció szempontjából ugyanis szorosan összefügg a Nyugat-Balkánnal,

éppen ezért biztató, hogy – a Soros György által pénzelt szervezetek és a hazai ellenzék erőteljes fellépése ellenére – Várhelyi Olivér megkapta ezt a rendkívül fontos biztosi tisztséget.

Ahogy az köztudott, a Balkán-félsziget már nem csupán a hagyományosan meglévő etnikai és vallási konfliktusok, illetve a nagyhatalmak érdekszférájának az ütközőzónája miatt minősül még mindig „puskaporos hordónak", hanem a 2015-ben kezdődő és napjainkra ismét felerősödő migránsáradat miatt is.

Nem véletlen, hogy a migrációt ösztönző Soros-szervezetek a magyar ellenzék hathatós támogatásával meg akarták akadályozni Várhelyi Olivér kinevezését, és az sem véletlen, hogy nem akarják bővíteni az Európai Uniót. Ebben az esetben ugyanis a határ- és így a védelmi vonal délebbre kerülne, és a migrációt megszenvedő balkáni országok Magyarországgal együttműködve hatásosabban tudnák megállítani a beáramló illegális migránsok tömegeit.

Az egyre erősebb migrációs nyomás miatt összehívták a Fidesz bevándorlásellenes kabinetjét

A Fidesz parlamenti frakciójának a 2018 októberében létrehozott bevándorlásellenes kabinetjét Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hívta össze.

Németh Szilárd Fotó: Csudai Sándor - Origo

Németh Szilárd a 17 tagú kabinet hétfőre történő összehívását a vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolta, hogy

Ezért is nevezte fontosnak az államtitkár, hogy szeptemberben meghosszabbították a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, hiszen ez ad megfelelő jogi alapot a határ védelmére.

Szintén lényeges - közölte Németh Szilárd -, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság kimondta:

Európa és Magyarország biztonságának a Nyugat-Balkán a kulcsa - jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy ezért is támogatja a kormány a térség államainak uniós és NATO-csatlakozását.

Végül Németh Szilárd köszönetet mondott a határt őrző katonáknak és rendőröknek azért, hogy

az ország függetlenségét, a magyar emberek biztonságát és szabadságát ilyen hatékonyan őrzik.