Vágólapra másolva!
Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények jócselekedetekkel, bűnbánattal, elcsendesedve készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A keresztény, és minden emberi közösség tapasztalata, hogy a nagy eseményekre készülni kell.

- írta az MKPK, rámutatva, hogy advent idején, a királyok királyának érkezésére készülve nemcsak környezetünket, házainkat, hanem szívünket és emberi kapcsolatainkat is rendbe szeretnénk tenni.

Illusztráció. Forrás: Lehoczki Ágnes

A közleményben kitértek arra is, hogy az adventi koszorú négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapjára utal,

a három lila gyertya jelzi, hogy bűnbánati időszakban vagyunk, az egy rózsaszín pedig azt, van okunk az örvendezésre is, mert az Úr közel van hozzánk.

A legjellegzetesebb adventi liturgia a hajnali mise, a rorate, amely nevét a latin miseének kezdő soráról (Rorate coeli de super et nubes pluant iustum!) kapta.

Mivel bűnbánati időszakról van szó, a templomi oltárokat advent idején nem díszítik virággal, a miséző pap pedig lila színű miseruhát ölt.

Díszkivilágítás Budapesten, a Szent István téren advent első vasárnapján, 2015. november 29-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

- fogalmaznak az MKPK közleményében, amely a következő üzenettel zárul:

Az adventi készületünk legyen tudatos várakozás! Éljük át ugyanazt a Messiás-várást, amely az ószövetségi választott nép lelkében élt! Várjuk úgy Jézus eljövetelét, mint ókori elődeink, akik teljes reménységgel és bizonyossággal imádkozták nap mint nap: marana tha, jöjj el Uram!