Nyomoz a rendőrség a korrupt kispesti szocialisták ügyében

Lackner, Kránitz és Gajda
Lackner, Kránitz és Gajda
Vágólapra másolva!
Vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt már a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytat nyomozást a kispesti szocialistákhoz köthető, az önkormányzati választások előtt nyilvánosságra került kép- és hangfelvételek ügyében. Írja a Pesti Srácok. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kispesti botrány nem akar csendesedni, hiszen néhány napja írtunk arról, hogy az október elején kirobbant, és őt is jelentősen érintő gigabotrány ellenére duplájára emelték a Mr. Negyven Százaléknak becézett Kránitz Krisztián fizetését a vagyonkezelő élén. Azaz pontosan úgy történt, ahogy azt korábban a kólának nevezett fehér por és alkohol társaságában a kispesti korrupciógyanús ügyekről nyíltan beszélő Lackner Csaba megjósolta.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origo részletesen beszámolt, október elején robbant a kispesti gigabotrány: a Hír TV és a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra azokat a kép- és hangfelvételeket, amelyeken Lackner Csaba, kispesti szocialista képviselő kólának nevezett fehér por és alkohol társaságában beszélt teljesen nyíltan a kispesti zűrös, korrupciógyanús ügyletekről.

A beszélgetésekből kiderült, hogy Kránitznak egy vélhetően korrupciós ügyletéből neki 12 millió, míg Gajda Péter polgármesternek csak hárommillió forint jutott. A vagyonkezelő igazgatóját a különböző visszaosztások miatt Mr. Negyven Százaléknak is gúnyolták a háta mögött.

Lackner mesélt arról is, hogy a helyi MSZP kiszavazta Kránitzot az őszi önkormányzati választások jelöltjei közül. A hangfelvételek alapján Lackner és Gajda ezek után nem akarták elengedni Kránitz kezét.

Lackner, Kránitz és Gajda Forrás: Facebook

Lackner azt javasolta, hogy a vagyonkezelő igazgatójának adjanak egy külsős alpolgármesteri helyet, és rúgják ki Rátkay Andrea korábbi alpolgármestert. A felvételek szerint ezt nem tudták letárgyalni az ellenzéki összefogás többi pártjával. Ezután Lackner elmondása szerint Gajda Péter ötlete volt, hogy
Kránitzot nevezzék ki a vagyonkezelő igazgatójának újabb öt évre, dupla fizetésért.

A vonatkozó hangfelvétel valamikor a nyár elején készült, most pedig pontosan ez történt, amely tovább erősíti a hangfelvételen elhangzott információk hitelességét.

Lackner arról beszél, hogy ő és Gajda Péter hogyan akarja megmenteni Kránitzot. Erre több terv is volt, például az is, hogy „Krinyót" el kellene indítani a DK vagy a Momentum színeiben.

"A Péter meg egy hülye kijelentést tett, amit gyorsan lecsaptam. Újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot 5 évre, dupla annyi fizetésért. Így is keres öt kiló bruttót, azt nem lehet a kétszeresére emelni"

- mondta a hangfelvételen Lackner.

Később az egyik beszélgető fél felveti: „de mire kapjon még ötszázezret havonta?". Lackner így válaszol: „Mert ez a párt erről szól, hogy megsegítjük, meg megvédjük a barátainkat."

Nyomoznak a kispesti ügyekben

A kispesti szocialisták ügyében még Tényi István tett feljelentést költségvetési csalás gyanújával, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elutasított, ám a Fővárosi Főügyészség felhívására mégis nyomozást indítottak. Írja a Pesti Srácok cikke.

A főügyészség a PS-nek küldött korábbi tájékoztatása szerint hivatali visszaélés, vesztegetés elfogadása és kábítószerrel visszaélés felmerült gyanúja miatt a feljelentést az adóhatóság a BRFK-hoz is továbbította.

XIX kerület Kispest Önkormányzat alakuló ülése 2019 november 7-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) végül gazdasági vesztegetés miatt rendelt el nyomozást, ám a Pesti Srácok birtokába került határozatból kiderül, hogy vesztegetés elfogadásának gyanújával november vége óta már a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytat eljárást, egyelőre ismeretlen tettesek ellen.