Beismerte Máté Gábor, hogy húzta az időt Gothár zaklatási ügyében és titoktartásra kötelezte a színészeket

Máté Gábor színész, a Katona színház igazgatója ad interjút 2015. március 16-án
Máté Gábor színész, a Katona színház igazgatója ad interjút 2015. március 16-án
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a kormány kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter levelet írt Gothár Péter zaklatási ügyében a Katona József Színház ügyvezető igazgatójának, Máté Gábornak és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettesének, Upor Lászlónak. Ahogy azt akkor megírtuk, Fekete Péter arra volt kíváncsi, hogy mi történt pontosan, és milyen intézkedéseket tett, hogyan kezelte illetve kezeli az ügyet a színházigazgató. Az Origo értesülései szerint Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója érdemi választ nem adott az államtitkárnak, azonban azt beismerte, hogy húzták az időt az ügy kivizsgálásával, és nyilvánosságra hozásával. Vagyis lényegében elismerte, hogy mit sem törődve az áldozatokkal, igyekeztek eltussolni az ügyet. Sőt, értesüléseink szerint a színházigazgató azt is beismerte az államtitkárnak írt levélben, hogy a színészeknek alá kellett írnia egy nyilatkozatot, amiben titoktartási kötelezettségükre figyelmeztették őket. Idáig ennek ellenkezőjét állította. Azaz bevallotta, hogy nem mondott igazat.
Vágólapra másolva!

Az Origo korábban részletesen beszámolt a Katona József Színházban most már több mint egy hete, Gothár Péter rendező körül kirobbant szexuális zaklatási botrányról. Annyit lehet tudni, hogy Gothár Péter a Katonában szexuálisan zaklatott legalább két nőt, ezért a színházból kitiltották, de nem jelentették fel, sőt, még a darabjai közül is csak azt az egyet veszik le, amelyre már kevés jegyet tudtak eladni.

Gothár Péter a Hét kis véletlen című játékfilm első forgatási napján a dömösi révnél 2018. augusztus 3-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Máté Gábor vezette Katona először megpróbálta eltussolni a szexuális zaklatási ügyet, és csupán annyit közöltek, hogy „nem megfelelő erkölcsi magatartás miatt az egyik alkalmazottjukat elbocsátották", mikor azonban a színház vezetői számára nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudják eltitkolni Gothár nevét (hiszen már a teljes sajtó tudta, kiről van szó, sőt, a színházba járók közül is egyre többen megtudták), azt a trükköt találták ki, hogy maga Gothár ad ki egy közleményt, amelyben
kisebbíti a bűnét.

Az ügyben az áldozatok nem mernek megszólalni, mivel - mint ahogy a Ripost kiderítette -a Katona vezetése titoktartási szerződést íratott alá az ott dolgozó színészekkel, köztük az áldozatokkal is.

Az eset jogi értelmezése kapcsán az Origo korábban megkérdezte ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég Alapítvány jogi igazgatóját.

Lomnici megkeresésünkre elmondta: főszabályként a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján kötött szerződések titoktartási klauzulája bűncselekmény eltussolására nem használható.

A jogász kifejtette, hogy

amennyiben bebizonyosodik, hogy a Katona József Színházban valóban szexuális bűncselekmény valósult meg, akkor a dolgozókkal aláíratott ilyen titoktartási nyilatkozat érvénytelen lehet, hiszen az jogszabályba ütközik, amelynek érvénytelenségére bárki, határidő nélkül hivatkozhat a bíróság előtt.

Gothár ezt követően még egy átlátszó és sunyi trükkel próbálkozott: vizsgálatot kért maga ellen a másik munkahelyén, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Az egyetem pedig ahelyett, hogy független, külső vizsgálatot indított volna, belül próbálja elintézni az ügyet.

Ráadásul, mint kiderült, egy álvizsgálattal, amelynek a célja a botrány eltussolása.

Forrás: MTI/Zih Zsolt

Ezt a falat törte át Fekete Péter kulturális államtitkár, amikor lényegét tekintve kérdőre vonta a Katona József Színházat és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

Az egyetem pedig kénytelen volt minisztériumi szakértőket is bevonni a vizsgálatba.

Semmitmondó válasz érkezett az államtitkár levelére

Az Origo értesülései szerint a kulturális államtitkár levelére semmitmondó válasz érkezett, és úgy tudjuk érdemi részleteket nem árult el az igazgató a vizsgálat állásáról.

Máté Gábor azonban a levélben elismerte, hogy húzták az időt, azaz nem hozták nyilvánosságra a gyalázatos esetet egyből, ahogy az a tudomásukra jutott, és az érdemi lépésekkel, vizsgálatokkal is vártak.

Vagyis lényegében elismerte, hogy igyekeztek eltussolni az ügyet.

De a levélben elismer egy másik, korábban tagadott állítást is,

hiszen kiderül, hogy az igazgató valóban aláíratott egy titoktartási nyilatkozatot a dolgozókkal. Máté korábban ezt is tagadta, azt mondta, nem volt ilyen nyilatkozat, csak általánosságban van benne a színészek szerződésében az, hogy nem beszélhetnek belső ügyekről. Kiderült, nem mondott igazat - magyarul: hazudott.