Hableány-katasztrófa: ha per lesz, 300 milliót kérnek minden áldozatért

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
A Hableány sétahajó kiemelése a Dunából 2019 június 11-én.
Vágólapra másolva!
Akár élete végéig is fizetheti a Hableány áldozatainak kártérítését Jurij C. A Viking Sigyn kapitánya ellen csütörtökön emelt vádat az ügyészség, az áldozatok ügyvédei pedig már a kártérítés összegén gondolkodnak. Ha nem sikerül megegyezniük, a svájci gyakorlat szerint az áldozatok hozzátartozói személyenként 300 millió forintot is kérhetnek a bíróságon. Az pedig már csak a Viking cégen múlik, hogy mennyit terhel ebből a kapitányra - olvasható a Ripost összeállításában.
Vágólapra másolva!

Nemcsak halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetés, hanem

35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt is vádat emelt az ügyészség a Viking Sigyn ukrán kapitánya, a 64 éves Jurij C. ellen.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján Forrás: MTI/Mónus Márton

Percekig nem figyelt a kapitány

A vádirat világosan kimondja, hogy a kapitány percekig nem a hajó vezetésére koncentrált épp akkor, amikor a Viking Sigynnel megközelítette a Margit hidat. Ennek következtében

nem észlelte az előtte haladó Hableányt, nem tartotta meg a biztonságos távolságot az előzéshez, és nem adta le a szükséges rádió- és hangjelzést.

Nem segített a vízbe zuhanóknak

A városnéző kishajó, amely egyébként csak néhány száz méternyire járt akkor a számára biztonságot jelentő kikötőtől, az ütközés után 30 másodperc alatt elsüllyedt. A rajta utazó 35 emberből mindössze 7 menekült meg. Mentésükben azonban Jurij C. nem vett részt, annak ellenére, hogy kiképezték erre, sőt 2019 áprilisában és májusában több mentési gyakorlatot le is vezetett.

Mindezeket mérlegelve az ügyészség azt ajánlotta, hogy ha Jurij C. beismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyalásról, akkor 9 év börtönbüntetést, és 9 év foglalkozástól való eltiltást kapjon.

A Hableány sétahajó kiemelése a Dunából 2019. június 11-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

– jelentette ki dr. Gulyás Krisztián, aki a Hableány elhunyt kapitánya, Lombos László családját képviseli.

Óriási kártérítési perek indulnak

Az áldozatok családjai most nemcsak a kapitány büntetőperével, hanem az őket illető kártérítéssel is foglalkoznak. A polgári jogi igényt ugyanis a büntetőeljárástól függetlenül is be lehet nyújtani. A Ripost azt írja, a Hableány elhunyt kapitányának és matrózának családja már jelezte a kárigényét a hajót üzemeltető Panoráma Deck felé.

A napilap úgy tudja, mind a ketten 35-35 millió forintot kértek.

Ez az összeg azonban csak a munkahelyi baleset miatti kártérítés, a balesetért felelős Viking Sigynt üzemeltető svájci cégtől ennél nagyságrendekkel többre számítanak.

Balról a második hajó a tragikus balesetet okozó Viking Sigyn hajó Fotó: Mudra László - Origo

A svájci szabályok szerint számolnak

– nyilatkozta dr. Gulyás Krisztián, aki hozzátette: amennyiben nem sikerül megegyezniük, és bíróságra kell menjenek, úgy a helyi gyakorlat értelmében áldozatonként akár 1 millió svájci frank, tehát 300 millió forint is kérhető. Ha ezt mindenkinek ki kell fizetnie, akkor nagy bajban lesz a svájci cég.

A Ripost teljes riportját itt olvashatja el.

Kilenc évre küldené börtönbe az ügyészség az ukrán hajóskapitányt

Megírtuk, szabad szemmel, és a radaron is láthatta volna az előtte haladó Hableány sétahajót az ukrán származású kapitány, ha a hajó vezetésére figyel az ügyészség szerint.

A Hableány-katasztrófa áldozatainak kiemelése a Dunából Fotó: Polyák Attila - Origo

A Hableány sétahajó a Parlament előtt, balról megelőzte a szállodahajót, majd előtte hajózott, és így elsőbbsége volt a Margit híd alatti áthajózásnál.

A szállodahajó kapitánya ennek ellenére gyorsítani kezdett.

Ekkor körülbelül 5 percig szabad szemmel és a hajó radarján, illetve a helymeghatározó adatokat megjelenítő kijelzőn is egyértelműen látható volt a Hableány hajó helyzete, iránya és sebessége. Azt is látnia kellett, hogy ha így halad tovább, akkor a Hableányhoz veszélyes közelségbe kerül, és összeütköznek. Az ügyészség szerint azonban a kapitány percekig nem a hajó vezetésére koncentrált.

A katasztrófában a Hableány kétfős magyar legénysége, és 26 dél-koreai turista halt meg. Egyiküket a mai napig keresik a hatóságok.